Zamiast znów podawać na święta sernik i babkę, w tym roku wybierz coś, co zaskoczy i zachwyci każdego. Ciasto hucułka wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni, a poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu i zapamiętać kolejność dodawania poszczególnych warstw, a efekt będzie genialny.
Jak zrobić ciasto hucułka?
Hucułka to wypiek, który może wyglądać znajomo, bo na pierwszy rzut oka trochę przypomina kultowe ciasto Pani Walewska. Podobnie jak ono w środku ma dwa blaty ciasta kruchego pokrytego kwaśnym dżemem i orzechami, a do tego dochodzi jeszcze chrupiąca kruszonka, lekka beza oraz puszysty krem. Tutaj jednak ma on wyjątkowy, bo kajmakowy smak, a to jeszcze bardziej podkręca cały deser. Zobacz, jak przygotować ten przysmak krok po kroku, a gdy podasz do na świąteczny stół, z pewnością zachwycisz wszystkich gości.
Przepis na ciasto hucułka
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 6 żółtek jaj
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
na krem:
- 1 puszka kajmaku
- 200 g masła
dodatkowo:
- 6 białek jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 1 słoik kwaśnego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy, malinowy)
- 1 kisiel (o smaku pasującym do dżemu)
- 4 garści orzechów
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta, czyli przesiej do dużej miski mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem dodaj do tego cukier, żółtka jaj i śmietanę oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystko to wymieszaj na jednolite ciasto.
- Zagniecione ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej z nich odkrój 1/4 i schowaj te małe kawałki do zamrażarki.
- Dwie blaszki o wymiarach 24x24 wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Spód każdej z nich wylep ciastem, a potem ponakłuwaj oba spody na całej powierzchni widelcem. Tak przygotowane blaty ciasta włóż do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie na schłodzone blaty ciasta wyłóż po pół słoiczka dżemu i dokładnie rozsmaruj go po całości. Na to wysyp posiekane orzechy.
- W oddzielnej misce ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj kisiel i dalej ubijaj całość aż beza będzie lśniąca. Tak przygotowaną pianę wyłóż po połowie na oba placki.
- Na koniec wyjmij z zamrażarki schłodzone małe kawałki ciasta i zetrzyj każdy z nich na górę obu placków. Tak przygotowane blaszki z ciastami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piecz przez około 25 minut.
- Upieczone placki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia, a w międzyczasie przygotuj krem. W tym celu utrzyj masło na puszystą masę, a potem stopniowo dodawaj do niego po trochę kajmaku. Gotowy krem wyłóż na jeden placek, a potem przykryj całość drugim ciastem.
- Gotowe ciasto hucułka wstaw do lodówki na całą dobę, aby ładnie stężało, a wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Źródło: kulinarnecuda.pl

















