Zamiast znów podawać na święta sernik i babkę, w tym roku wybierz coś, co zaskoczy i zachwyci każdego. Ciasto hucułka wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni, a poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu i zapamiętać kolejność dodawania poszczególnych warstw, a efekt będzie genialny. 

Jak zrobić ciasto hucułka?

Hucułka to wypiek, który może wyglądać znajomo, bo na pierwszy rzut oka trochę przypomina kultowe ciasto Pani Walewska. Podobnie jak ono w środku ma dwa blaty ciasta kruchego pokrytego kwaśnym dżemem i orzechami, a do tego dochodzi jeszcze chrupiąca kruszonka, lekka beza oraz puszysty krem. Tutaj jednak ma on wyjątkowy, bo kajmakowy smak, a to jeszcze bardziej podkręca cały deser. Zobacz, jak przygotować ten przysmak krok po kroku, a gdy podasz do na świąteczny stół, z pewnością zachwycisz wszystkich gości. 

Przepis na ciasto hucułka

Składniki: 

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek jaj
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

na krem:

  • 1 puszka kajmaku
  • 200 g masła

dodatkowo:

  • 6 białek jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy, malinowy)
  • 1 kisiel (o smaku pasującym do dżemu)
  • 4 garści orzechów

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta, czyli przesiej do dużej miski mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem dodaj do tego cukier, żółtka jaj i śmietanę oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystko to wymieszaj na jednolite ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej z nich odkrój 1/4 i schowaj te małe kawałki do zamrażarki. 
  3. Dwie blaszki o wymiarach 24x24 wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Spód każdej z nich wylep ciastem, a potem ponakłuwaj oba spody na całej powierzchni widelcem. Tak przygotowane blaty ciasta włóż do lodówki na 20 minut. 
  4. Po tym czasie na schłodzone blaty ciasta wyłóż po pół słoiczka dżemu i dokładnie rozsmaruj go po całości. Na to wysyp posiekane orzechy. 
  5. W oddzielnej misce ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj kisiel i dalej ubijaj całość aż beza będzie lśniąca. Tak przygotowaną pianę wyłóż po połowie na oba placki. 
  6. Na koniec wyjmij z zamrażarki schłodzone małe kawałki ciasta i zetrzyj każdy z nich na górę obu placków. Tak przygotowane blaszki z ciastami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem)  i piecz przez około 25 minut.
  7. Upieczone placki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia, a w międzyczasie przygotuj krem. W tym celu utrzyj masło na puszystą masę, a potem stopniowo dodawaj do niego po trochę kajmaku. Gotowy krem wyłóż na jeden placek, a potem przykryj całość drugim ciastem. 
  8. Gotowe ciasto hucułka wstaw do lodówki na całą dobę, aby ładnie stężało, a wszystkie smaki dobrze się połączyły. 

Źródło: kulinarnecuda.pl