Plecione wypieki zawsze robią wrażenie, a ten wieniec rodem z estońskiej kuchni to już prawdziwe dzieło sztuki. Zwłaszcza że wypełniony jest nadzieniem, które nieodmiennie robi furorę jesienią i zimą. Choć na naszym kanale nadawczym znajdziesz mnóstwo inspiracji na podobne wypieki (na przykład na nocne cynamonki), to właśnie północnoeuropejski kringel zasługuje na specjalną uwagę. Wygląda tak, że goście będą prosić, żeby pokazać im paragon, bo nie uwierzą, że powstał w twoim domu, a tak naprawdę wystarczy znać jeden trik, żeby pięknie go zapleść. Zobacz sprawdzony przepis i dokładną instrukcję.
Przepis na efektowny wieniec cynamonowy
Składniki:
Na ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
- 30 g masła
- 1 żółtko
Na nadzienie:
- 50 g masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Podgrzej lekko mleko, żeby było letnie, ale nie za gorące. Roztop masło potrzebne na ciasto. Pamiętaj także, żeby wyjąć wcześniej z lodówki pozostałe składniki: jajko i drożdże, a także tłuszcz do nadzienia. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
- Zasyp drożdże łyżką cukru i rozrób je, żeby się rozpuściły na pastę. Zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie rozczyn zacznie już ładnie pracować. Potem dodaj do niego żółtko i roztopione masło.
- Połącz w dużej misce (lub misie miksera) suche składniki: mąkę i sól. Wlej zaczyn. Wyrób wszystko ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem na jednolite ciasto. Powinno odchodzić od ścianek naczynia. Uformuj je w kulę i włóż do natłuszczonej olejem miski.
- Przykryj ciasto drożdżowe ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby spokojnie podwoiło swoją objętość.
- W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wymieszaj cukier z cynamonem. Dodaj sypkie składniki do miękkiego masła i połącz wszystko za pomocą szpatułki lub łyżki. Rozgrzej piekarnik od 200°C (tryb góra-dół).
- Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokątny placek (podobnie jak na klasyczne cynamonki). Wyłóż na niego nadzienie (odłóż 1 łyżkę mieszanki na później). Rozsmaruj je równomiernie, zostawiając czyste ranty o szerokości około 1 cm. Możesz dodatkowo posypać ciasto mielonymi migdałami, jeśli lubisz orzechowe smaki.
- Zwiń ciasto z nadzieniem w rulon. Rozkrój go ostrym nożem wzdłuż na pół. Jedną końcówkę zostaw nierozciętą, to ułatwi zaplatanie wieńca.
- Zapleć dwa powstałe w ten sposób kawałki w warkocz, starając się, by rozcięcie było skierowane ku górze, dzięki temu uzyskasz ten charakterystyczny wygląd wypieku.
- Sklej końce warkocza, tworząc wieniec. Umieść go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu odłożonym wcześniej, pozostałym nadzieniem.
- Piecz cynamonowy wieniec przez 20–25 minut. Jeśli zauważysz, że za bardzo się przypieka z wierzchu, możesz na ostatnie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180°C.
Jak udekorować estoński wieniec z cynamonowym nadzieniem?
Drożdżowy wieniec estoński (kringel) świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ale równie dobrze można go podawać już po wystudzeniu lub wrzucić na chwilę do piekarnika, by go lekko rozgrzać. Możesz zostawić go w jego czystej formie, ale przyjmie też każdą polewę i dekorację, jaką znasz z popularnych cynamonek. To znaczy, że będzie genialnie smakował między innymi oblany śnieżnobiałym lukrem – warto wtedy jeszcze posypać go skórką z pomarańczy lub ulubionymi bakaliami, na przykład słupkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Pięknie się prezentuje także udekorowany roztopioną czekoladą – białą lub gorzką. Dobrym pomysłem może się okazać posmarowanie go kremem ze śmietankowego serka kanapkowego, czyli polewą znaną z marchewkowego ciasta. Świetnie pasuje do korzennych wypieków i wygląda na wieńcu jak śniegowa czapa.

















