Internet wręcz pęka od skomplikowanych przepisów na cynamonowe drożdżówki. Raz palone masło, innym razem wymyślne polewy śmietankowe, a do tego ten rozczyn drożdżowy, z którym różnie bywa (och, jak często sprawia figle, zmuszając mnie do zaczynania wszystkiego od nowa). I choć te cynamonki pewnie są wyborne, ja mam swój niezawodny, prosty przepis na puchate bułeczki bez zbędnej filozofii. Wychodzą niesamowicie puszyste, cudownie pachnące, mięciutkie i jednocześnie delikatne. W moim domu zawsze znikają w tempie ekspresowym.

Jak zrobić proste i pyszne cynamonowe drożdżówki?

Ten przepis na cynamonki jest naprawdę prosty. Wykorzystuję w nim suszone drożdże zamiast świeżych, więc nie muszę przygotowywać rozczynu. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i mieszam, aż będzie gładkie i jednolite (a właściwie robi to robot kuchenny). Nadzienie również uprościłam do minimum. Rozpuszczam masło, którym smaruję ciasto, i posypuję je cukrem z cynamonem. Upieczone cynamonki dekoruję zwykłym lukrem cytrynowym. Polewa śmietankowa, choć pyszna, nie zawsze mi wychodziła, a lukier nie sprawia żadnych problemów. Zobacz, jak krok po kroku przygotować te pyszne bułeczki.

Redakcja MojeGotowanie.pl

Przepis na proste cynamonki

Składniki na ciasto drożdżowe:

  •  4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)

Składniki na cynamonowe nadzienie:

  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski dodaj wszystkie składniki: mąkę, mleko, całe jajka, cukier, masło i drożdże. Wyrób z nich gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie się mocno kleiło, dosyp odrobinę mąki). Przykryj je ściereczką i odstaw do podrośnięcia na 1,5 godziny.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, a masło roztop w rondelku i ostudź.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je masłem (za pomocą pędzelka) i posyp cynamonem z cukrem. Zwiń je w roladę, zaczynając od krótszego boku. Nożem potnij ciasto na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
  4. Na koniec udekoruj cynamonki lukrem. W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Polej nią cynamonowe drożdżówki.

A jeśli chcesz wypróbować inne przepisy na drożdżowe bułeczki i ciasta, zajrzyj na nasz kanał redakcyjny, czekają tam na ciebie ciekawe inspiracje.