Internet wręcz pęka od skomplikowanych przepisów na cynamonowe drożdżówki. Raz palone masło, innym razem wymyślne polewy śmietankowe, a do tego ten rozczyn drożdżowy, z którym różnie bywa (och, jak często sprawia figle, zmuszając mnie do zaczynania wszystkiego od nowa). I choć te cynamonki pewnie są wyborne, ja mam swój niezawodny, prosty przepis na puchate bułeczki bez zbędnej filozofii. Wychodzą niesamowicie puszyste, cudownie pachnące, mięciutkie i jednocześnie delikatne. W moim domu zawsze znikają w tempie ekspresowym.
Jak zrobić proste i pyszne cynamonowe drożdżówki?
Ten przepis na cynamonki jest naprawdę prosty. Wykorzystuję w nim suszone drożdże zamiast świeżych, więc nie muszę przygotowywać rozczynu. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i mieszam, aż będzie gładkie i jednolite (a właściwie robi to robot kuchenny). Nadzienie również uprościłam do minimum. Rozpuszczam masło, którym smaruję ciasto, i posypuję je cukrem z cynamonem. Upieczone cynamonki dekoruję zwykłym lukrem cytrynowym. Polewa śmietankowa, choć pyszna, nie zawsze mi wychodziła, a lukier nie sprawia żadnych problemów. Zobacz, jak krok po kroku przygotować te pyszne bułeczki.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Przepis na proste cynamonki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
Składniki na cynamonowe nadzienie:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 szklanka cukru
Składniki na lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski dodaj wszystkie składniki: mąkę, mleko, całe jajka, cukier, masło i drożdże. Wyrób z nich gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie się mocno kleiło, dosyp odrobinę mąki). Przykryj je ściereczką i odstaw do podrośnięcia na 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, a masło roztop w rondelku i ostudź.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je masłem (za pomocą pędzelka) i posyp cynamonem z cukrem. Zwiń je w roladę, zaczynając od krótszego boku. Nożem potnij ciasto na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
- Na koniec udekoruj cynamonki lukrem. W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Polej nią cynamonowe drożdżówki.
A jeśli chcesz wypróbować inne przepisy na drożdżowe bułeczki i ciasta, zajrzyj na nasz kanał redakcyjny, czekają tam na ciebie ciekawe inspiracje.
















