Jeśli kopytka czy kotlety ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków zdążyły znudzić się już wszystkim w twoim domu, zrób chrupiące paluszki ziemniaczane. Z doświadczenia wiem, że to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale też na imprezę - jako finger food (przekąski do jedzenia rękoma), z ulubionym gęstym dipem lub sosem do zamaczania. Paluszki wcinać, palce lizać. Jeśli chcesz, by były lżejsze, zamiast je smażyć, po prostu upiecz.
Jak zrobić paluchy ziemniaczane?
Na paluszki najlepsze będą wczorajsze ziemniaki po nocy spędzonej w lodówce. Takie purée ziemniaczane traci wodę, a co za tym idzie, dzięki skrobi jeszcze dodatkowo gęstnieje. Jeśli musisz wykorzystać świeżo ugotowane ziemniaki, wystudź je do temp. pokojowej przed dodaniem reszty składników. Do młodych ziemniaków możesz dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej niż zwykle. Najlepiej jednak sprawdzą się ziemniaki typu B lub C, bardziej mączyste.
Paluszków nie musisz wcale formować ręcznie. Gotową masę wystarczy przełożyć do woreczków strunowych na żywność, rozwałkować na równą warstwę i przemrozić w zamrażarce przez pół godziny, a następnie pokroić ostrym nożem w słupki. Jeśli masa nie chce się kroić, zanurz nóż we wrzątku. Jeśli do panierowania zamiast bułki tartej użyjesz panko, paluchy będą chrupać jeszcze lepiej.
Przepis na paluszki ziemniaczane
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej typu B lub C, ale młode też dadzą radę)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 g twardego żółtego sera, np. parmezanu
- 100 g bułki tartej lub panko
- pieprz, mielona słodka papryka, rozmaryn do smaku
Dodatkowo, opcjonalnie: olej do smażenia (jeśli nie zdecydujesz się ich upiec).
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, rozgnieć na purée i wystudź do temp. pokojowej.
- Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, zetrzyj ser i dopraw solą oraz pozostałymi przyprawami do smaku. Wyrób ręcznie na jednolitą, gładką masę.
- Przełóż całość do woreczków strunowych na żywność i wyprasuj za pomocą wałka lub szklanej butelki na równy placek o grubości do 2 cm. Włóż do zamrażarki na pół godziny. Pod koniec tego czasu zacznij nagrzewać głęboki olej na patelni, jeśli smażysz paluszki. Jeśli będziesz piec, zacznij nagrzewać piekarnik do 200 st. C.
- Po upływie 30 minut wyjmij placki z woreczków, pokrój w słupki. Rozmąć jajko, obtocz paluszki z ziemniaków w rozbełtanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej z każdej strony.
- Smaż na głębokim tłuszczu lub przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Smaż z obu stron na złoto lub piecz 20 minut, odwracając na 2. stronę w połowie pieczenia.
Smacznego!
















