W październiku wszystkich opanował szał pieczenia przeróżnych rogalików. Dowodem nasz kanał nadawczy. W odpowiedzi na zapotrzebowania czytelników znalazło się tam mnóstwo przepisów i trików na chrupiące lub puchate półksiężyce. Ja mam ich pomału dosyć, zwijanie wychodzi mi uszami, więc uciekam myślami i recepturami w stronę pączków.
Tradycyjne kule zostawiam na karnawał, bo tylko wtedy mam na tyle cierpliwości, żeby bawić się z ciastem drożdżowym. A póki co otwieram sezon smażonych słodkości błyskawicznymi pączusiami kładzionymi łyżką. Nie trzeba tu nic zagniatać, wyrabiać i toczyć po stolnicy ani bezwiednie obsypywać całej kuchni mąką. Wystarczą miska i mikser.
Z czego można zrobić szybkie pączki?
Pączki wielu kojarzą się z mozolną pracą i czasochłonnymi przepisami. Ale wcale nie musi tak być, pod warunkiem że zrezygnujesz z klasycznych smażonych słodkości. Kuleczki, które nie wymagają użycia drożdży, stoją serami. Najbardziej znane są te z twarogu, ale można także sięgnąć po mascarpone lub ricottę, a nawet serek wiejski. Takie pączuszki mają to do siebie, że wychodzą delikatne w smaku, pulchne i miękkie, a przy tym nie trzeba czekać, aż masa zacznie „pracować". Od razu wkładasz je na tłuszcz i smażysz. To, że nie mają drożdży, nie znaczy jednak, że nie rosną. Puszyste wnętrze zapewnia im po prostu proszek do pieczenia.
Błyskawiczne i proste pączki, na które przepis znajdziesz poniżej, również powstają na bazie serka, ale homogenizowanego. I to o smaku waniliowym. W związku z tym masy nie trzeba już dosładzać i ma piękny aromat. Tylko mieszasz, nakładasz łyżką na olej, obserwujesz jak kule pęcznieją i wycierasz ślinkę lecącą po brodzie.
Ekspresowe pączki z serka homogenizowanego – przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 250 g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka i serek homogenizowany z wyprzedzeniem z lodówki, żeby składniki nabrały temperatury otoczenia. Dzięki temu otrzymasz gładkie ciasto, które będzie szybko pęczniało na patelni, i eliminujesz ryzyko, że będzie surowe w środku.
- Zmiksuj jajka z serkiem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Na koniec wlej ocet. Dzięki niemu pączki nie będą chłonęły tłuszczu. To trik, który stosuje się także przy drożdżowych słodkościach z patelni i faworkach.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem do temperatury około 170°C. Formuj ciast w kule za pomocą dwóch łyżek i nakładaj je bezpośrednio na tłuszcz. Nie za dużo naraz, pamiętaj, że napęcznieją.
- Smaż pączki na rumiany kolor, wystarczy im kilka minut. Kiedy zezłocą się z jednej strony, ostrożnie je przekręć. Po wyjęciu odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pączki z serka homogenizowanego możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem i obsypać skórką pomarańczową, tak samo jak zwykłe drożdżowe. Nic cię tu nie ogranicza, sprawdzi się też między innymi polewa czekoladowa lub pistacjowa.

















