Drożdżowe, kruche, francuskie, twarogowe, budyniowe, makowe – Polska rogalikami stoi. Ale takie, które wyciąga się z patelni, a nie z piekarnika grają rzadko. I choćby dlatego warto je wypróbować. Są ślicznie rumiane, pulchne, pachną jak pączki babci i nie trzeba ich odkładać do wyrośnięcia po zrolowaniu. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, więc posmakuje szczególnie tym, którzy przedkładają puszyste rogaliki nad kruche lub francuskie. Łap przepis póki gorący, wykorzystaj już teraz i zapisz na karnawał. Kiedy wszyscy będą robić pączki i faworki, ty zaskoczysz ich zgrabnymi rogalami.

Smażone rogaliki drożdżowe – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 40 g drożdży
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Lekko podgrzej mleko w rondelku lub mikrofali, by miało mniej więcej temperaturę ciała. Pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, inaczej zniszczy drożdże. 
  2. Wkrusz drożdże do mleka i dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na kilkanaście minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Zobaczysz, jak zaczyna się pienić i zwiększa objętość
  3. Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej przez sito do misy i wymieszaj z solą.
  4. Dodaj jajka i zaczyn do sypkich składników. Mieszaj drewnianą łyżką, żeby wstępnie połączyć masę. Zacznij wyrabiać, a na koniec wlej masło. Ugniataj wszystko razem, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Możesz dla ułatwienia wykorzystać mikser z końcówką w kształcie haka. 
  5. Włóż ciasto drożdżowe na rogaliki do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, żeby wyrosło. 
  6. Krótko je zagnieć i podziel na 4 równe części. Weź pierwszą z nich i rozwałkuj na dość cienki placek. Przekrój go na ćwiartki, a potem jeszcze każdą z nich na pół, żeby powstało 8 jednakowych trójkątów z wysokimi wierzchołkami. 
  7. Zwiń utworzone porcje od podstawy. Zawiń rogi, żeby powstał charakterystyczny kształt. Odkładaj rogaliki na tacę podsypaną mąką. Powtórz kolejne czynności z pozostałymi częściami ciasta.
  8. Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Wkładaj rogaliki partiami. Dobrze jest oczyścić je z mąki, na przykład pędzelkiem cukierniczym, żeby tłuszcz się nie burzył. 
  9. Smaż rogaliki przez kilka minut z obu stron, aż zyskają rumiany kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.  

Czy można nadziewać smażone rogaliki?

Tak, jest to możliwe, ale trochę trudniejsze niż w przypadku pieczonych rogalików. Podobnie jak w przypadku pączków, nadzienie może wypływać w trakcie smażenia, dlatego trzeba je bardzo starannie zlepić i nie wypełniać ich zbyt obficie. Farsz powinien być dość zwarty, wtedy lepiej będzie się trzymał rogalików. Dobrze sprawdzi się zwłaszcza gęsta marmolada. Zwiń dookoła niej ciasto dość ciasno, zwracając uwagę, by brzegi były dobrze sklejone. Możesz wypróbować też między innymi takie nadzienia jak:

  • krem czekoladowy – może być gotowiec ze słoiczka, ale najlepiej wykorzystać przetwory domowej roboty, takie jak czekoladowe powidła śliwkowe lub krem z daktyli à la nutella.
  • owoce dzikiej róży w syropie lub wiśnie z kompotu – aromat takich pyszności utrzyma się w kuchni na długo.
  • prażone jabłka – najlepiej podsypane w trakcie obróbki skrobią ziemniaczaną, żeby powstała gęsta frużelina, która nie będzie wylewać się z rogalików. Możesz dodać cynamon i brązowy cukier, jeśli są kwaśne.  

Źródło przepisu: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl