Jesień to czas przetworów, a wśród nich królują nie tylko dżemy czy konfitury owocowe. W słoikach warto też zamknąć smak letnich warzyw, a wśród nich nie może zabraknąć pomidorów. Aromat tych sezonowych rarytasów nie ma sobie równych. Ten sposób pozwala zachować ich słodycz przez całą zimę i to bez przecierania, blendowania czy smażenia. Prościej się już nie da.
Jak przygotować pomidory do słoików?
Te pomidory do słoików zrobisz nawet bez włączania kuchenki. Nie potrzebujesz też żadnego specjalistycznego sprzętu — blender czy malakser możesz zostawić w szafce. Nie wyciągaj też durszlaka ani sitka. Jedyne, czego potrzebujesz, to ostry nóż i deska do krojenia. Przyda się również miska do przepłukania pomidorów.
Do tej receptury zaleca się obranie pomidorów ze skórki, chociaż — co warto podkreślić — nie jest to konieczne. Jeśli skórki ci nie przeszkadzają, możesz spokojnie pominąć ten krok w przepisie. Jeżeli jednak wolisz, żeby pomidory były obrane, wystarczy je sparzyć. Zrób niewielkie nacięcie na skórce (najlepiej na krzyż), przelej pomidory wrzątkiem i włóż do zimnej wody. Dzięki temu skórka szybko zejdzie praktycznie sama. Aby ułatwić sobie zadanie, wybierz dojrzałe pomidory, z których łatwo zdejmiesz skórkę nawet bez sparzania. Wystarczy tępą stroną noża przesunąć kilka razy po całej długości pomidora, a następnie powoli zdjąć skórkę ostrzem.
Przygotuj słoiki z nakrętkami. Umyj je i wyparz. Potrzebny będzie też duży garnek z wodą do zagotowania słoików, a także ściereczka.
Przepis na pomidory do słoików
Składniki:
- 2 kg dojrzałych, letnich pomidorów
- woda do gotowania
- opcjonalnie - świeże liście bazylii
Sposób przygotowania:
- Dojrzałe, letnie pomidory dokładnie umyj. Możesz je przepłukać w misce z wodą, a następnie osuszyć.
- Obierz pomidory. Dociśnij tępą stronę noża do skórki i przesuń po pomidorze, a następnie „podwadź” ostrzem i powoli obieraj. Mniej dojrzałe pomidory sparz. Możesz też pominąć ten krok i zostawić skórki.
- Przekrój pomidory na połówki. Z pomocą łyżeczki lub posługując się palcami, pozbądź się gniazd nasiennych.
- Wydrążone połówki pomidorów przełóż na deskę do krojenia. Krój najpierw wzdłuż, a później w poprzek, aby uzyskać niezbyt drobną kostkę. Kawałki pomidora powinny mieć ok. 2 cm długości, ale nie trzeba być precyzyjnym.
- Pokrojone kawałki pomidorów przełóż na duży durszlak i odsącz miąższ z nadmiaru soku. Możesz kilka razy podrzucić durszlakiem lub delikatnie docisnąć pomidory.
- Odsączone kawałki pomidorów nakładaj do słoików, wypełniając je niemal do końca. Do środka możesz dodatkowo włożyć liście świeżej bazylii lub inne zioła.
- Zakręć słoiki i umieść w garnku wyłożonym ściereczką, aby nie obijały się i nie popękały. Całość zalej zimną wodą, tak by sięgała poniżej wysokości zakrętek.
- Gotuj słoiki przez ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ustaw je do góry dnem. Po wystygnięciu przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Adobe Stock, Iryna Melnyk
Do czego wykorzystać pomidory ze słoików
Gotowe pomidory w słoikach posłużą do przygotowania wielu dań. Przesmaż je na patelni z oliwą i czosnkiem oraz dopraw, by uzyskać szybki i smaczny sos do makaronu. Takie przetwory możesz też wykorzystać jako bazę do lecza czy gulaszu, dodatek do zupy czy pulpę pomidorową do szakszuki. Możesz je dowolnie doprawiać, miksować, smażyć, gotować czy zapiekać.
Wykorzystaj też odpady z przygotowywania przetworów. Gniazda nasienne i sok pomidorowy możesz wykorzystać np. jako dodatek do zupy pomidorowej.
















