Każdy grzybiarz zna przepis na kotlety z kani a'la schabowe. To niezaprzeczalnie smaczny jesienny klasyk, ale taka potrawa nie wywołuje już efektu wow. Francuski kulinarny influencer udowodnił, że kanie da się przygotować nieszablonowo. Umieścił w internecie przepis, w którym pokazuje nietypowy patent: robi aromatyczny farsz, który umieszcza pomiędzy blaszkami grzyba. Trzeba przyznać, że jego danie wygląda zjawiskowo!
Sprytnie faszerowane kanie w wersji francuskiego influencera
Francuz w krótkim filmiku z przepisem zaskakuje pomysłowością i wykorzystanymi składnikami. Danie z przepisu influencera kulinarnego @Jean-Remi MaisonJoly łączy leśny farsz z samodzielnie zebranymi kaniami, które kucharz następnie panieruje i smaży na głębokim tłuszczu. Przyznam szczerze, że dawno nie widziałam tak inspirującego pomysłu na danie z tymi grzybami. Francuz korzysta z wielu mniej dostępnych składników (jak np. purchawki czy mąka kasztanowa), więc pewnie nie odtworzę jego dania 1:1 w domu, ale inspirujący pomysł z farszem między blaszkami grzyba na 100% przetestuję.
Oto szczegóły:
- Francuz wykorzystuje duże, rozwinięte kapelusze kani, które mają wystarczająco głębokie blaszki, by zmieścić farsz.
- Aromatyczny farsz, który influencer wykorzystuje do nafaszerowania grzyba to: podsmażone młode purchawki z cebulą, konfitowany czosnek, szczypiorek i zioła.
- Sam pomysł połączenia dwóch grzybów: młodych purchawek w farszu (mało kto wie, że są jadalne!) i kani jako głównego elementu dania, jest nieszablonowy i interesujący.
- Nie odrywa on od kani nóżki, a zachowuje ją i smaży grzyba w całości, przez co danie wygląda zjawiskowo na talerzu.
- Wykorzystana panierka składa się z mąki kasztanowej, jajka i panko. Nafaszerowane, panierowane kanie smaży na głębokim tłuszczu.
- Usmażoną na złoto kanię posypuje dodatkowo tartym serem, szczypiorkiem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Viralowe wideo zobaczyło 4,7 milionów osób! Post zdobył ponad 40 tysięcy polubień i prawie 9 tysięcy udostępnień. Jak widać, inni internauci też są zachwyceni takim nieszablonowym podejściem do kani.
Przepis na faszerowane kanie inspirowane francuskim przepisem
Zainspirowana przepisem francuskiego influencera przygotowałam prostszą (i dostosowaną do polskich warunków) wersję tego dania:
Składniki:
- 1-2 duże kapelusze kani
- 100 g pieczarek (lub dowolnych leśnych grzybów)
- garść natki pietruszki,
- szalotka,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki mąki,
- jajko,
- bułka tarta lub panierka panko,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Oczyść kapelusze kani. Oderwij pierścień, zachowaj nóżkę.
- Posiekaj pieczarki, cebulę i pietruszkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na oliwie z oliwek podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Dodaj natkę pietruszki. Dopraw farsz solą i pieprzem.
- Zrób kilka zagłębień między blaszkami, pogłęb je na tyle, by można było umieścić w nich farsz.
- Podsmażony farsz umieść w przygotowanych zagłębieniach między blaszkami kani. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić struktury kapelusza.
- Obsyp grzyba mąką, polej jajkiem i obsyp bułką tartą. Nie odwracaj grzyba, by farsz nie wypłynął.
- Usmaż na głębokim oleju na złoto.
Smacznego!
















