Stabilna bita śmietana to klucz do udanych tortów i deserów, zwłaszcza latem. Wysoka temperatura może sprawić, że krem zacznie się rozwarstwiać i spływać z ciasta. Na szczęście istnieje wiele domowych trików, które pomogą utrzymać jej idealną konsystencję. Część z nich jest banalna, np. ubijanie bardzo zimnej śmietanki (prosto z lodówki), dodanie do kremówki cukru pudru czy soku z cytryny. Jednak niektóre dodatki zaproponowane przez czat GPT już takie oczywiste nie są. Zobacz, czym warto usztywnić śmietankę podczas ubijania.

Serek mascarpone

Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, nadaje bitej śmietanie gęstość i stabilność. Na 500 ml śmietanki dodaj 250 g serka mascarpone. Dodawaj serek stopniowo, łyżka po łyżce, gdy śmietana jest już lekko ubita. 

Żelatyna spożywcza

Żelatyna (w proszku lub listkach) zapewni sztywność i trwałość bitej śmietany, szczególnie dobrze sprawdza się w cieplejsze dni. Rozpuść 1 płaską łyżeczkę żelatyny w 40 ml gorącej wody. Ostudź do temperatury pokojowej. Następnie dodaj łyżkę ubitej śmietany do żelatyny, wymieszaj, a potem wlej do reszty ubitej śmietany (250 ml). Delikatnie wymieszaj i zmiksuj do połączenia składników. 

Żelatyna + mascarpone 

Kombinacja żelatyny, serka mascarpone i schłodzonego naczynia zapewnią maksymalną stabilność bitej śmietany. Połącz 1 płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 40 ml gorącej wody (ostudzoną), 250 g serka mascarpone i 500 ml śmietanki. Ubij śmietankę w schłodzonej misce, dodając stopniowo serek, a następnie lekko tężejącą żelatynę i miksuj, aż do osiągnięcia upragnionego efektu.

Galaretka w proszku - kolorowa lub krystaliczna

Galaretka nie tylko usztywnia bitą śmietanę, ale także może nadać jej kolor i smak. Rozpuść 1 opakowanie galaretki w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj stopniowo do ubitej śmietany (250 ml), delikatnie miksując oba składniki. Jeśli chcesz uzyskać idealnie białą bitą śmietanę, skorzystaj z galaretki przezroczystej. 

Skrobia kukurydziana 

Skrobia zwiększa stabilność bitej śmietany. Podgrzej 1/2 szklanki śmietanki z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką skrobi kukurydzianej, mieszając do uzyskania pasty. Ostudź. Następnie dodaj 1 łyżeczkę pasty do ubijanej reszty śmietanki (ok. 250 ml), kontynuując ubijanie aż kremówka będzie ubita na sztywno.

Skrobia + mleko w proszku

Mieszanka ta zwiększa odporność bitej śmietany na temperaturę, nadaje jej kremową konsystencję i zapobiega rozwarstwieniu. To idealny domowy fix do bitej śmietany, który zrobisz z 2 składników. Podgrzej 1/2 szklanki śmietanki z 1 łyżką skrobi kukurydzianej i 1 łyżką mleka w proszku, mieszając do uzyskania gęstej pasty. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Dodaj po łyżeczce do pozostałej, ubijanej śmietanki (ok. 250 ml), gdy ta zacznie gęstnieć.