Szparagi w boczku to popularna przekąska z grilla, która często pojawia się na imprezach pod chmurką. Nic dziwnego, bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowna i przepyszna. Mało kto jednak wie, że taką samą techniką można też podawać wiele innych warzyw, a efekt jest równie genialny. Zobacz jeszcze 2 sprytne pomysły na grillowane smakowitości w boczku. 

Szparagi w boczku to nie wszystko

Zielone lub białe szparagi zawijane boczkiem to prosta, ale dość droga przekąska, bo za jeden pęczek tych sezonowych warzyw często trzeba sporo zapłacić. Warto więc znać ciekawą alternatywę, jaką są pieczarki w boczku. Wielu z nas podaje na grilla pieczarki faszerowane rozmaitymi farszami, ale dopiero gdy owinie się je boczkiem, zyskują maksimum smaku i aromatu. Całość jest banalnie prosta w przygotowaniu, bo takie kapelusze trzeba tylko dokładnie oczyścić, a potem szczelnie owinąć cienkimi plasterkami wędzonego boczku.

To podstawowa wersja, którą już w takiej formie można kłaść na ruszt, ale jeśli chcesz jeszcze lepszego efektu, możesz dodać do środka kapeluszy trochę tartego sera lub po kuleczce mini mozzarelli. Wtedy otrzymasz rumianą pieczarkę w chrupiącym boczku i z wylewającym się ze środka ciągnącym nadzieniem. 

Źródło: Getty/iStock

Co jeszcze można grillować w boczku?

Kolejnym ciekawym pomysłem na danie z rusztu są młode marchewki w boczku. Taką przekąskę przygotowuje się równie łatwo, choć trzeba poświęcić chwilkę dłużej, bo marchewki należy najpierw ugotować, a dopiero potem owijać mięsem i kłaść na grillu. Najlepiej obgotować je w bulionie, aby miały więcej smaku i delikatny aromat, ale jeśli nie masz żadnego wywaru pod ręką, możesz poprzestać na zwykłym osolonym wrzątku. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby nie rozgotować ich zbyt mocno i wyczuć moment gdy będą jeszcze lekko al dente. 

Aby takie marchewki grillowane w boczku były jeszcze pyszniejsze, można je posmarować odrobiną oliwy czosnkowej. Wystarczy wymieszać kilka łyżek ulubionej oliwy z 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a potem nanieść całość pędzelkiem na marchewki.