Chociaż mój kompot z gruszek z babcinego przepisu jest dość mocno skoncentrowany, i tak robię go w co najmniej litrowych wekach, bo zimą schodzi szybciej nawet niż sok z wiśni. Ma piękny, złocisty kolor i pachnie jak jesień zamknięta w słoikach. Dzieci proszę o niego do obiadu praktycznie codziennie, a i mąż wybierze go zamiast gazowanych napojów, co w jego przypadku jest największym komplementem dla moich przetworowych umiejętności. Co roku muszę się powstrzymywać, żeby nie zastawić kompotem wszystkich półek w spiżarni i zostawić trochę miejsca na dżemy i marynowane grzybki. Mam prosty trik, dzięki któremu kompot nie traci barwy i zyskuje przyjemny, kwaskowy posmak.
Które gruszki wybrać na kompot?
Najlepiej sięgać po owoce, które są świeże, dość twarde i jędrne. Raczej nie stawiaj na gruszki, które spadły z gałązek i leżą poobijane pod drzewkiem – mogą mieć już posiniaczony miąższ i nie będą się nadawać do zamknięcia w słoikach. Jedna z najciekawszych odmian do kompotu to Lukasówka, która jest słodka, winna, średnioziarnista, a po zalaniu syropem oddaje dużo aromatu i staje się maślana. Możesz także wykorzystać klasyki z warzywniaków lub marketów takie jak Konferencja, Faworytka (Klapsa) lub Bonkreta Williamsa. Pamiętaj, że wybór gruszek ma znaczenie nie tylko dla smaku kompotu. Pomyśl także o tym, jak wykorzystasz same owoce – czy będziesz je zajadać prosto ze słoika, czy też wrzucisz do ciasta.
Babciny kompot z gruszek – przepis
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 1 litr wody
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- goździki
Przygotowanie:
- Przygotuj sobie dużą miskę z wodą. Wsyp do niej łyżeczkę kwasku cytrynowego lub wlej sok z cytryny. Będziesz do niej wrzucać już pokrojone owoce, które są podatne na utlenianie, więc ważne jest, by miały kwaśną kąpiel. Dzięki temu nie zdążą ściemnieć.
- Umyj gruszki (obierz je, jeśli skórka jest brzydka i uszkodzona). Pokrój je w ćwiartki i oczyść z pestek. Każdą cząstkę od razu wrzucaj do lekko zakwaszonej wody. Obierki i gniazda nasienne możesz odłożyć na później. Możesz z nich przyrządzić domowy ocet.
- Odsącz gruszki i rozłóż je w słoikach. Do każdego dorzuć kilka goździków.
- Rozpuść 2 szklanki cukru w litrze ciepłej wody i dodaj ocet jabłkowy. Zalej powstałym syropem gruszki w słoikach.
- Wyłóż dno dużego garnka ściereczką. Postaw na niej słoiki. Wlej wodę do 3/4 ich wysokości. Zagotuj ją. Pasteryzuj w ten sposób przez 20 minut. Pamiętaj, że słoiki typu weck zwykle nie nadają się do pasteryzacji w piekarniku, bo mają kauczukowe uszczelki, które mogą ulec uszkodzeniu.
Co można dodać do zimowego kompotu z gruszek?
Z owocami jesieni typu Konferencja, Klapsa lub Lukasówka świetnie komponują się goździki. Dodaje się je również do gruszek w occie i zawsze grają doskonale. Ale w kompocie można też wykorzystać inne aromatyczne składniki, takie jak:
- wanilia – dodaj 1/2 rozkrojonej laski razem z nasionkami do dużego słoika.
- cynamon – sprawdzi się zarówno kora, jak i sproszkowana przyprawa. Takie gruszki będą potem idealne do ciasta à la szarlotka.
- imbir – dodaje lekko korzenny i cytrusowy aromat, a także nadaje napojom nieco pikantny charakter. Najlepiej wykorzystać świeży korzeń.
- migdały – dzięki nim kompot gruszkowy ma ciekawy, orzechowy posmak i jest bardzo zdrowy.
- inne owoce – na przykład rajskie jabłka lub śliwki.

















