Chociaż mój kompot z gruszek z babcinego przepisu jest dość mocno skoncentrowany, i tak robię go w co najmniej litrowych wekach, bo zimą schodzi szybciej nawet niż sok z wiśni. Ma piękny, złocisty kolor i pachnie jak jesień zamknięta w słoikach. Dzieci proszę o niego do obiadu praktycznie codziennie, a i mąż wybierze go zamiast gazowanych napojów, co w jego przypadku jest największym komplementem dla moich przetworowych umiejętności. Co roku muszę się powstrzymywać, żeby nie zastawić kompotem wszystkich półek w spiżarni i zostawić trochę miejsca na dżemy i marynowane grzybki. Mam prosty trik, dzięki któremu kompot nie traci barwy i zyskuje przyjemny, kwaskowy posmak.

Które gruszki wybrać na kompot?

Najlepiej sięgać po owoce, które są świeże, dość twarde i jędrne. Raczej nie stawiaj na gruszki, które spadły z gałązek i leżą poobijane pod drzewkiem – mogą mieć już posiniaczony miąższ i nie będą się nadawać do zamknięcia w słoikach. Jedna z najciekawszych odmian do kompotu to Lukasówka, która jest słodka, winna, średnioziarnista, a po zalaniu syropem oddaje dużo aromatu i staje się maślana. Możesz także wykorzystać klasyki z warzywniaków lub marketów takie jak Konferencja, Faworytka (Klapsa) lub Bonkreta Williamsa. Pamiętaj, że wybór gruszek ma znaczenie nie tylko dla smaku kompotu. Pomyśl także o tym, jak wykorzystasz same owoce – czy będziesz je zajadać prosto ze słoika, czy też wrzucisz do ciasta.

Babciny kompot z gruszek – przepis

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • goździki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sobie dużą miskę z wodą. Wsyp do niej łyżeczkę kwasku cytrynowego lub wlej sok z cytryny. Będziesz do niej wrzucać już pokrojone owoce, które są podatne na utlenianie, więc ważne jest, by miały kwaśną kąpiel. Dzięki temu nie zdążą ściemnieć. 
  2. Umyj gruszki (obierz je, jeśli skórka jest brzydka i uszkodzona). Pokrój je w ćwiartki i oczyść z pestek. Każdą cząstkę od razu wrzucaj do lekko zakwaszonej wody. Obierki i gniazda nasienne możesz odłożyć na później. Możesz z nich przyrządzić domowy ocet.
  3. Odsącz gruszki i rozłóż je w słoikach. Do każdego dorzuć kilka goździków.
  4. Rozpuść 2 szklanki cukru w litrze ciepłej wody i dodaj ocet jabłkowy. Zalej powstałym syropem gruszki w słoikach.
  5. Wyłóż dno dużego garnka ściereczką. Postaw na niej słoiki. Wlej wodę do 3/4 ich wysokości. Zagotuj ją. Pasteryzuj w ten sposób przez 20 minut. Pamiętaj, że słoiki typu weck zwykle nie nadają się do pasteryzacji w piekarniku, bo mają kauczukowe uszczelki, które mogą ulec uszkodzeniu. 

Co można dodać do zimowego kompotu z gruszek?

Z owocami jesieni typu Konferencja, Klapsa lub Lukasówka świetnie komponują się goździki. Dodaje się je również do gruszek w occie i zawsze grają doskonale. Ale w kompocie można też wykorzystać inne aromatyczne składniki, takie jak:

  • wanilia – dodaj 1/2 rozkrojonej laski razem z nasionkami do dużego słoika. 
  • cynamon – sprawdzi się zarówno kora, jak i sproszkowana przyprawa. Takie gruszki będą potem idealne do ciasta à la szarlotka
  • imbir – dodaje lekko korzenny i cytrusowy aromat, a także nadaje napojom nieco pikantny charakter. Najlepiej wykorzystać świeży korzeń. 
  • migdały – dzięki nim kompot gruszkowy ma ciekawy, orzechowy posmak i jest bardzo zdrowy.
  • inne owoce – na przykład rajskie jabłka lub śliwki.