Zielone bułeczki z serka wiejskiego wyglądają tak efektownie, że nie trzeba nikogo zachęcać do jedzenia. Dzieci chętnie pomagają w przygotowaniach, a potem wcinają ze smakiem. Dorośli sięgają po nie równie często, pakują do śniadaniówki, a potem w pracy wszyscy błagają o przepis.Oprócz tego, ze wyglądają cudownie, to kryją w sobie mnóstwo dobra, bo i serek wiejski i szpinak i jajka. Wszystko to sprawia, że każdy kęs dostarcza dawkę zbilansowanych składników.

Jak zrobić zielone bułki z serka wiejskiego?

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego wysokobiałkowego
  • 70 g liści świeżego szpinaku (można zamienić na mrożony)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 10 ml oleju
  • 220 g mąki orkiszowej jasnej (typ 620-730)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • mak do posypania lub inne ziarenka

Przygotowania krok po kroku:

  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza, ustaw termoobieg.
  2. Serek wiejski przełóż do miski, wbij 2 jajka i dołóż dobrze umyty i osuszony szpinak. Zblenduj całość na gładką masę.
  3. Do masy dosyp sól, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową (najlepiej jest ją przesiać wcześniej, możesz to zrobić bezpośrednio do miski z pozostałymi składnikami). Dolej też olej. Wszystko dokładnie wymieszaj blenderem z rózgą kuchenną, mikserem lub jak wolisz ręcznie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką.
  4. Zwilż dłonie i formuj bułeczki. Staraj się tak podzielić ciasto, żeby miały porównywalną wielkość, inaczej będą piekły się nierówno.
  5. Układaj je na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przesmaruj odrobiną mleka, nanosząc je pędzelkiem. Posyp je makiem lub innymi ulubionymi  ziarenkami.
  6. Zielone bułki z serka wiejskiego piecz przez 25 minut. Przekrój je dopiero, jak przestygną, łatwo poparzyć się parą, która się z nich wydobędzie.

Te zielone bułeczki możesz podać z czym tylko chcesz. Będą do nich pasować zarówno słodkie konfitury i dżemy, jak i wędliny, pasty (np. z pastą z fasoli) i warzywne dodatki. Za każdym razem włóż do nich coś innego, a długo się nie znudzą.

Poznaj makroskładniki

Cała porcja, czyli 6 bułek:

  • Energia: 1420 kcal
  • Białko: 64,4 g
  • Tłuszcz: 55,6 g
  • Węglowodany ogółem: 151,8 g
  • Błonnik: 10,7 g
  • Węglowodany netto: 141,1 g

A 1 bułeczka zawiera:

  • Energia: 237 kcal
  • Białko: 10,7 g
  • Tłuszcz: 9,3 g
  • Węglowodany ogółem: 25,3 g
  • Błonnik: 1,8 g
  • Węglowodany netto: 23,5 g

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @dietetyczne_cuda_wianki