Zielone bułeczki z serka wiejskiego wyglądają tak efektownie, że nie trzeba nikogo zachęcać do jedzenia. Dzieci chętnie pomagają w przygotowaniach, a potem wcinają ze smakiem. Dorośli sięgają po nie równie często, pakują do śniadaniówki, a potem w pracy wszyscy błagają o przepis.Oprócz tego, ze wyglądają cudownie, to kryją w sobie mnóstwo dobra, bo i serek wiejski i szpinak i jajka. Wszystko to sprawia, że każdy kęs dostarcza dawkę zbilansowanych składników.
Jak zrobić zielone bułki z serka wiejskiego?
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego wysokobiałkowego
- 70 g liści świeżego szpinaku (można zamienić na mrożony)
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 10 ml oleju
- 220 g mąki orkiszowej jasnej (typ 620-730)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
- mak do posypania lub inne ziarenka
Przygotowania krok po kroku:
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza, ustaw termoobieg.
- Serek wiejski przełóż do miski, wbij 2 jajka i dołóż dobrze umyty i osuszony szpinak. Zblenduj całość na gładką masę.
- Do masy dosyp sól, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową (najlepiej jest ją przesiać wcześniej, możesz to zrobić bezpośrednio do miski z pozostałymi składnikami). Dolej też olej. Wszystko dokładnie wymieszaj blenderem z rózgą kuchenną, mikserem lub jak wolisz ręcznie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką.
- Zwilż dłonie i formuj bułeczki. Staraj się tak podzielić ciasto, żeby miały porównywalną wielkość, inaczej będą piekły się nierówno.
- Układaj je na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przesmaruj odrobiną mleka, nanosząc je pędzelkiem. Posyp je makiem lub innymi ulubionymi ziarenkami.
- Zielone bułki z serka wiejskiego piecz przez 25 minut. Przekrój je dopiero, jak przestygną, łatwo poparzyć się parą, która się z nich wydobędzie.
Te zielone bułeczki możesz podać z czym tylko chcesz. Będą do nich pasować zarówno słodkie konfitury i dżemy, jak i wędliny, pasty (np. z pastą z fasoli) i warzywne dodatki. Za każdym razem włóż do nich coś innego, a długo się nie znudzą.
Poznaj makroskładniki
Cała porcja, czyli 6 bułek:
- Energia: 1420 kcal
- Białko: 64,4 g
- Tłuszcz: 55,6 g
- Węglowodany ogółem: 151,8 g
- Błonnik: 10,7 g
- Węglowodany netto: 141,1 g
A 1 bułeczka zawiera:
- Energia: 237 kcal
- Białko: 10,7 g
- Tłuszcz: 9,3 g
- Węglowodany ogółem: 25,3 g
- Błonnik: 1,8 g
- Węglowodany netto: 23,5 g
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @dietetyczne_cuda_wianki

















