Młode ziemniaki smakują wybornie w każdej postaci. Jednak dla mnie nie ma lepszego sposobu na ich przygotowanie, niż pieczenie w beztłuszczowej frytkownicy, czyli tzw. air fryerze. Ziemniaczki wychodzą mięciutkie niczym masełko z mocno chrupiącą skórką. Co ważne, przepis jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Kilka prostych dodatków sprawia, że ziemniaki smakują całkiem inaczej niż te gotowane w wodzie.
Jak zrobić ziemniaki w beztłuszczowej frytkownicy?
Na początek wybierz ziemniaki mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu upieką się jednocześnie. Najlepsze będą nie za duże kartofle z cienką, młodą skórką. Nie trzeba ich obierać. Wystarczy, że porządnie wyszorujesz je szczoteczką, aby pozbyć się ziarenek piasku. Następnie umyj je i osusz. Tak przygotowane ziemniaczki upiecz w air fryerze. I choć gotowe będą pachniały nieziemsko, to dodatki zamienią je w prawdziwie wykwintne danie. Podaję je z serkiem wiejskim, który blenduję (niezbyt dokładnie) i doprawiam pieprzem (serek jest słony, więc zazwyczaj nie potrzebuje już dodatkowej soli). Dodatkowo do ziemniaków dodaję podsmażoną szynkę oraz dużą ilość szczypiorku. W ten sposób powstaje lenie i aromatyczne danie, które sprawdzi się jako przystawka na rodzinnym spotkaniu lub jako dodatek do obiadu albo kolacji.
Przepis na ziemniaki z air fryera z serkiem wiejskim
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 kubeczki serka wiejskiego
- 100 g szynki długo dojrzewającej
- 1 szalotka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką i osusz ręcznikiem kuchennym. Widelcem nakłuj je w kilku miejscach, posmaruj oliwą za pomocą pędzelka i posyp delikatnie solą.
- Ułóż je w koszu air fryera i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie obróć je i piecz kolejne 25 minut. Ziemniaki powinny być miękkie. Sprawdź je widelcem lub nożem przed wyjęciem.
- Podczas gdy ziemniaki się pieką, pokrój szynkę w kostkę. Przełóż ją na patelnię i smaż na niewielkim ogniu, aż się zrumieni.
- Serki wiejskie przelej do miski i zblenduj delikatnie (zostawiłam niewielkie ziarenka serka w masie). Dopraw ją pieprzem.
- Szalotkę pokrój drobniutko i dodaj ją do zmiksowanego serka. Wymieszaj.
- Upieczone ziemniaki wyłóż na talerze, natnij na wzdłuż i delikatnie rozchyl za pomocą widelca.
- We wgłębienie nałóż podsmażoną szynkę, serek oraz posyp całość szczypiorkiem.
- Podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
















