Jednogarnkowce kojarzą się przede wszystkim z prostolinijnymi potrawami, które mają rozgrzewać, sycić, a nawet pocieszać w pochmurne dni, ale wyglądem zazwyczaj nie grzeszą. Złota zupa kokosowa jest inna. Pięknie się prezentuje, przede wszystkim dzięki swojej barwie, a jednocześnie nie brakuje w niej składników, od których zrobi się ciepło, i na sercu, i na języku. Może z powodzeniem konkurować z pożywnym rosołem, chociaż do polskich tradycyjnych potraw jej dość daleko.
„Złote" potrawy – czemu zawdzięczają swoje właściwości?
Chociaż określenie „złote" może zwyczajnie dotyczyć intensywnie żółtej barwy, w kulinariach i ziołolecznictwie jest zarezerwowane dla napojów i potraw, które powstają z użyciem kurkumy. To ona nadaje im niezwykły kolor, ale także sprawia, że są bogatsze o różne właściwości zdrowotne. Wszystko zaczęło się od złotego mleka, czyli napoju pochodzącego z kuchni indyjskiej, zrobionego nie tylko z dodatkiem proszku z żółtego korzenia, ale także z miodem, imbirem i przyprawami korzennymi (cynamonem, kardamonem). Jest ceniony głównie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Na pewno pozytywnie wpływa na trawienie i odporność organizmu.
Ale na mleku barwienie kurkumą się nie kończy, złota może być także herbata, a nawet kawa. A teraz do tego grona dołączają także potrawy na bazie mleka lub jasnego kremowego sosu (przyprawę możesz dodać do dania z makaronu apetycznie powleczonego śmietanką). Na czele ze złotą zupa kokosową.
Złota zupa kokosowa – przepis
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego
- 1/2 limonki
- sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
- Wlej do dużego garnka 2 łyżki wody. Wrzuć posiekany czosnek, imbir, chili, kurkumę i pastę z trawy cytrynowej. Podgrzewaj, mieszając, przez 2 minuty, aż składniki uwolnią aromat.
- Zalej przyprawy bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym. Powoli doprowadź do wrzenia.
- Wrzuć makaron ryżowy vermicelli do zupy. Przykryj garnek i gotuj nitki przez około 4 minuty, do miękkości. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej bulionu.
- Zupa z mlekiem kokosowym i kurkumą jest praktycznie gotowa. Dopraw ją jeszcze do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki.
Z czym podać złotą zupę kokosową?
Kokosowa zupa z kurkumą prawdziwie wyróżni się spośród innych jednogarnkowych dań obiadowych, jeśli podasz ją z różnymi dodatkami. Przydadzą się takie składniki, które pięknie będą kontrastować ze złotym, mlecznym płynem. Makaron ryżowy to podstawa (możesz go ewentualnie zamienić na pszenne, jajeczne nitki), ale do dekoracji warto też wykorzystać:
- plasterki czerwonego lub zielonego chili,
- edamame (ziarna młodej soi, możesz je kupić w wersji mrożonej lub konserwowej w supermarketach lub sklepach z kuchniami świata),
- świeżą kolendrę – nie może jej zabraknąć w zupie tajskiej.
- posiekaną kapustę pak choi – możesz ją lekko podsmażyć na patelni jak szpinak, żeby zmniejszyła objętość.,
- smażone na chrupko tofu.
Źródło: instagram.com/sarahsveganrecipes


















