Czeska kuchnia kojarzy się nam z golonką, knedliczkami i często właśnie z kapustą, którą dodaje się tam chyba nawet chętniej do drugiego dania niż w Polsce. Czesi mają swój własny, prosty, ale znakomity przepis na ten dodatek, który powinien znaleźć swoich fanów także i w Polsce.

Jak wiele różnych czeskich dań, smak zasmażanej kapusty po czesku opiera się na kminku. Ta właśnie przyprawa zajmuje ważne miejsce w czeskiej kuchni i nie sposób pominąć jej także i w tym daniu. Kminek nie tylko wpływa na smak zasmażanej kapusty, ale też ułatwia jej trawienie. To jednak nie wszystko – zasmażana kapusta po czesku wymaga sporej dawki tłuszczu, który bądź co bądź jest przecież głównym nośnikiem smaku.

Czy czeska kapusta zasmażana nadaje się na Wigilię?

Jak pogodzić czeską kapustę pełną boczku z Wigilią? Tego rodzaju zasmażana kapusta całkiem nieźle wyjdzie także w wersji bezmięsnej, a właściwie wegańskiej – można ją bowiem zrobić bez żadnych odzwierzęcych dodatków, a i tak będzie całkiem smaczna. W tym celu należy tylko zastąpić boczek większą ilością innego, roślinnego tłuszczu. Na przykład dobrej jakości olejem rzepakowym.

Przepis na zasmażaną kapustę po czesku

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 150-200 g boczku surowego wędzonego (w wersji wigilijnej należy zastąpić go większą ilością oleju)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta kminku

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę, pamiętaj o usunięciu skóry. Zacznij wytapiać go na suchej patelni, na małym ogniu.
  2. Obierz cebulę z łupin i posiekaj drobno.
  3. Gdy na patelni z boczkiem wytopi się już trochę tłuszczu, dodaj na nią cebulę i podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
  4. Kapustę kiszoną opłucz w wodzie – bez tego kroku kapusta wyjdzie zbyt kwaśna. Jeśli zaś na końcu gotowania okaże się, że kapusta ma zbyt mało kwasu, można śmiało dodać do garnka odrobinę soku z kiszonej kapusty.
  5. Kapustę przesiekaj na drobniejsze kawałki. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez ok. 30 min na małym ogniu.
  6. Po tym czasie odcedź kapustę, następnie dodaj do niej wytopiony boczek z cebulą. Przesmaż wszystko razem, dopraw do smaku, dodaj kminek.
  7. Rozpuść łyżeczkę mąki w ok. 50 ml wody i wlej do kapusty. Zagęszczoną kapustę przesmażaj przez kilka minut i podawaj jako dodatek do drugiego dania.