Gdy przeglądam messengerowy kanał redakcyjny, nie mogę wyjść z zachwytu. Ciasta, które tam znajduję, przepięknie wyglądają, a do tego smakują niebanalnie. Po ostatnim wpisie koleżanki o drożdżowym makowcu postanowiłam odświeżyć mój ulubiony przepis na Boże Narodzenie, czyli na orzechowca. Miodownik w świątecznym wydaniu pięknie się prezentuje na stole, a także smakuje wybornie. Kruche blaty i kremowa masa zwieńczone chrupiącymi orzechami sprawiają, że znika z patery zawsze w pierwszej kolejności.
Orzechowiec, czyli miodowe ciasto z orzechami
Orzechowiec to prosta, a pyszna wariacja na temat popularnego miodownika. Ciasta, z pozoru podobne, różni chrupiąca warstwa orzechowa, która nadaje smaku i charakteru. Kiedyś robiłam jedynie klasyczną wersję ciasta miodowego, jednak często zostawało ono po świętach. Natomiast to z dodatkiem orzechów jest o wiele smaczniejsze i znika zawsze do ostatniego okruszka. Chrupiąca warstwa świetnie przełamuje dość monotonne ciasto. Czasami dla kontrastu smaruję dodatkowo jedną warstwę powidłami przed nałożeniem kremu, by ciasto miało bardziej wyrazisty smak.
Polecam to ciasto zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem (przechowuj w lodówce), dzięki czemu zmięknie i łatwo będzie się kroiło.
Przepis na orzechowiec
Składniki na ciasto miodowe:
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
Składniki na ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 9 łyżek kaszy manny
- 200 g cukru
- 360 g masła
Dodatkowo:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko i miód. Podgrzej całość do rozpuszczenia. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, cukier puder, sodę, wbij całe jajka, dodaj pokrojone w kostkę masło oraz wlej masę miodową. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na 4 części. Owiń je folią i włóż do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
- Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek. 3 z nich upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- Następnie przygotuj orzechowe ciasto. Orzechy posiekaj drobno. Przełóż je do garnka razem z masłem, miodem i cukrem. Smaż całość przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Masę orzechową wylej na ostatnie, czwarte ciasto rozwałkowane i włożone do blachy z papierem do pieczenia. Piecz 15 minut.
- Na koniec zrób krem. Zagotuj mleko w garnku razem z cukrem i kaszą manną, aż powstanie gęsta masa. Zdejmij ją z ognia i ostudź (powinna być zimna, inaczej krem się zwarzy).
- Masło utrzyj na puch. Dodaj do niego po łyżce masę grysikową. Ucieraj do połączenia.
- Na dno blachy połóż pierwsze ciasto, posmaruj je 1/3 kremu. Tak samo zrób z drugim i trzecim ciastem. Na ostatnią część kremu wyłóż ciasto z orzechami.
- Całość udekoruj roztopioną czekoladą.
















