Miodownik to ciasto kojarzone z czeską marlenką przekładaną kremem kajmakowym, wschodnimi wypiekami i polskimi świętami. Mało kto wie, że pierwsze miodowniki pieczono już w starożytnym Rzymie. Dobrze się przechowywały i długo pozostawały świeże. Miodownik z Jaszczowa w woj. lubelskim uchodzi w Polsce za wzorcowy. Pszczelarze w tamtych rejonach zdecydowanie mieli co zbierać - była to niegdyś kraina wybitnym miodem płynąca. W PRL wypiekano też często Stefankę z dodatkiem powideł. Miodownik siostry Anastazji znika błyskawicznie - ile by go nie upiec. Warto mieć do tego ciasta przynajmniej 2 takie same blaszki - w tych samych wymiarach. Dzięki temu znacznie przyspieszysz wypiekanie blatów. Na bazie ciasta na miodownik pieczono też pierniki.

Jeszcze więcej pomysłów na odświętne ciasta i inne dania znajdziesz na naszym kanale messenger - MojeGotowanie.pl. Przygotujesz z nami zarówno obiad na co dzień, jak i menu na nadchodzące święta. Oprócz miodownika warto pomyśleć też o nastawieniu piernika staropolskiego. Niezawodny przepis znajdziesz właśnie tam.

Jak zrobić miodownik z kaszą manną?

Warstwy robią wrażenie. Im więcej tym lepiej, ale w wersji wypieku siostry Anastazji wystarczą 3 blaty. Potem przetniesz je na pół, więc powstanie 6 warstw ciasta. Z przygotowaniami nie musisz się spieszyć. Jeśli wypieczesz blaty kilka dni wcześniej lub na raty po jednym dzień po dniu, ciasto tylko zyska. Odłożone po wypieczeniu i wystudzeniu do lodówki, po wystudzeniu dojrzeje, złapie jak gąbeczka odpowiednią wilgotność i będzie lepiej trzymać krem. Podobnie jak biszkopt, potrzebuje nawilżenia, by być bardziej stabilne i miękkie. Nie trzeba jednak niczym nasączać blatów, wystarczy je odłożyć i poczekać ze zrobieniem kremu. Jeśli nie masz czasu, działaj z kremem od razu po wystudzeniu ciasta.

Krem z kaszy manny to po prostu pewnego rodzaju budyń - gęsty grysik ugotowany w mleku z dodatkiem cukru waniliowego, po wystudzeniu połączony z miękkim, utartym na puch masłem. Taki krem, gdy zastygnie, pozostanie stabilny i na pewno nie będzie spływać. 

Miodownik siostry Anastazji możesz zrobić na dowolny wymiar. To, co zostanie po docięciu blatów, pokrusz i zużyj do posypania wierzchu ciasta. Miodownik możesz podawać bez dodatków lub w bardziej nowoczesny sposób - np. z podgrzanymi wiśniami w syropie - z odrobiną skrobi do zagęszczenia. Do samego ciasta siostra nie używa powideł (w innych przepisach się pojawiają), więc taki kwaskowaty dodatek przyda się dla kontrastu, dekoracji i podbicia smaku ciasta. Jest on jednak opcjonalny. Ciasto pokrój przed samym podaniem. Im dłużej będzie w całości, tym bardziej będzie miękkie i stabilne.

Przepis na miodownik siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g twardego masła 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę do przełożenia:

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g  masła (miękkiego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: posiekaj masło na niewielkie kawałki. Przełóż z resztą składników do dużej miski i zagnieć na jednolitą, gładką masę. 
  2. Podziel ciasto na 3 równe części. Każdą owiń ciasno folią spożywczą i włóż na 30-60 minut do lodówki. 
  3. Wyjmij z lodówki 1 kulę i rozwałkuj cienko w prostokąt. Rozłóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piecz ok. 15 minut na złoty kolor. 
  4. Powtórz tę czynność dla pozostałych części ciasta. Wystudź całkowicie blaty, a najlepiej po wystudzeniu włóż do lodówki na parę dni. 
  5. Zrób krem: na niewielkim ogniu ugotuj w mleku kaszę manną z dodatkiem cukru waniliowego, jednocześnie cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, zmiksuj krótko i pulsacyjnie masę. Przykryj ciasno folią spożywczą i odłóż do wystudzenia. 
  6. Po wystudzeniu kaszy ubij miękkie masło z cukrem na jasny i puszysty krem. Wmieszaj do niego ręcznie po trochu kremu grysikowego - masa powinna być jednolita i bez grudek.
  7. Przetnij blaty na pół i wyrównaj - tak, by były identycznej wielkości. Resztki ciasta rozkrusz i przełóż do miseczki.
  8. Przełóż blaty kremem i posyp wierzch pokruszonym ciastem. 

Gotowy miodownik siostry Anastazji przechowuj w lodówce i pokrój dopiero przed samym jedzeniem.