W związku z tym wszystkim przygotowanie pieczeni ze schabu czy gotowanie go we wrzątku ma swoje zasady. Nie sztuką jest po prostu włożyć mięso do wody i poczekać aż się ugotuje i „dojdzie” w środku. By uniknąć jego wysuszenia, trzeba zrobić to metodą na dwa.

Jak zrobić schab 10-minutowy?

Na czym ona polega? To nic innego jak po prostu dwukrotne gotowanie kawałku mięsa w specjalnie przygotowanej zalewie. By proces odbył się tak jak należy, trzeba pamiętać o obowiązkowym ostudzeniu mięsa po pierwszym gotowaniu (trwającym 5 minut), a także i po drugim (również jest to gotowanie 5-minutowe).  Łącznie daje to właśnie 10 min.

Tyle wystarczy, by mięso właściwie się związało i ścięło – swoje robi tutaj właśnie czas stygnięcia. W tym momencie struktury białkowe mięsa wciąż się ścinają, nie tracąc jednak na miękkości. Efekt? Doskonały dodatek do chleba i do ziemniaków!

Przepis na schab gotowany w majonezie i musztardzie

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 2 litry wody
  • 4-5 łyżek soli
  • 5 łyżek majonezu
  • 5-6 łyżek musztardy
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu do głębokiego garnka wlej wodę, dodaj majonez, musztardę, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, a także majeranek, oregano i tymianek.
  2. Tak przygotowaną mieszankę wstaw na gaz i doprowadź do zagotowania.
  3. W tym czasie przygotuj mięso – w razie potrzeby usuń nadmiar tłuszczu i nieapetyczne błony i ścięgna.
  4. Włóż tak przygotowany schab do gotującej się wody. Przykryj całość pokrywką i gotuj przez równo 5 minut. 
  5. Gdy minie 5 minut, wyłów mięso i odstaw do ostygnięcia. 
  6. Dopiero gdy schab nie będzie już ciepły, jeszcze raz zagotuj przygotowaną zalewę i jeszcze raz gotuj go przez 5 minut, powtarzając cały proces w dokładnie ten sam sposób.
  7. Gdy mięso znów wystygnie, dobrze jest włożyć je na ok. 12 godzin do lodówki i dopiero wtedy podawać – na zimno do kanapek, lub na ciepło, jako element drugiego dania.

Smacznego!