To jedna z tych sałatek, które raz przygotowane, wchodzą do menu imprezowego na stałe. Jej rosnąca popularność zaczęła się na TikToku, a od kilku dni przepis „szaleje” również na Instagramie. Niektórzy zdecydowali się nawet zastąpić nią królową jarzynową na Boże Narodzenie. Ja w święta zdecydowanie wybieram tradycję, ale na sylwestra na pewno przygotuję tę wiralową sałatkę, żeby ucieszyć znajomych. Jej smak trochę kojarzy się z czasami studenckimi (ale spokojnie, nie ma w niej ryżu ani tuńczyka), a szybkość przygotowania bije na głowę wszystkie przekąski z ciasta francuskiego. 

Wiralowa sałatka na sylwestra - co to za przepis?

Sałatka, o której zrobiło się głośno, składa się z 5 głównych składników oraz prostego sosu. Jej podstawą są pieczarki, które trzeba tylko obrać ze skórki i wrzucić na parę minut na osolony wrzątek (bez wcześniejszego mycia). Dzięki krótkiemu podgotowaniu grzyby zyskują na smaku i konsystencji. Możesz użyć klasycznych białych pieczarek, ale równie dobrze sprawdzą się ciemne pieczarki portobello. Ponieważ są większe od zwykłych, trzeba je przekroić na ćwiartki lub jeszcze drobniejsze kawałki przed podgotowaniem. 

Do przestudzonych grzybów dodajesz pokrojoną w kostkę cebulę oraz ogórki konserwowe, dorzucasz słodką kukurydzę z puszki i ugotowane na twardo, posiekane jajka. Sos mieszasz w osobnej miseczce, łącząc majonez z odrobiną musztardy, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wszystko obficie posypujesz szczypiorkiem (w razie czego sprawdzi się też koperek, świeża kolendra albo natka pietruszki). Prościej już się nie da, a smak tej wiralowej sałatki jest wręcz obłędny. 

Sałatkę pieczarkową można jeść solo z talerzyka, ale równie dobrze smakuje zawinięta w liść świeżej sałaty lub położona na listku cykorii. Jeśli coś ci zostanie po imprezie (w co szczerze wątpię), podaj ją na śniadanie. Na kromkach chleba z masłem układaj po 2 łyżki wiralowej sałatki i patrz jak szybko znika. 

Przepis na sałatkę pieczarkową 

Składniki:

  • 500 g surowych pieczarek 
  • 6 ogórków konserwowych 
  • 1 puszka kukurydza konserwowej 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 jajek 

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy 
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz 

Do posypania:

  • 1 mały pęczek szczypiorku 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Pieczarki obierz ze skórki. Jeśli są małe, na ten moment nic więcej nie musisz z nimi robić, a jeżeli są większe, to przekrój je na połówki bądź ćwiartki. 
  3. Grzyby wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj je pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Po tym czasie przecedź pieczarki i zostaw na durszlaku do przestudzenia. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, przelej je zimną bieżącą wodą. Gdy ostygną, pokrój je na drobniejsze części. 
  5. Jajka obierz ze skorupki i posiekaj. 
  6. Ogórki konserwowe odsącz z marynaty i pokrój w kostkę.
  7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  8. Pieczarki, jajka, cebulę, ogórki wrzuć do dużej miski.
  9. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
  10. W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, musztardę oraz majonez.
  11. Sos dodaj do pozostałych składników i wszystko razem wymieszaj. 
  12. Na koniec drobno posiekaj świeży szczypiorek i posyp nim sałatkę pieczarkową. Smacznego!

Jeśli chcesz zobaczyć, jak zrobić wiralową sałatkę krok po kroku, zerknij na Instagram użytkowniczki o nicku @kulinarneprzygody_ albo wejdź na swojego TikToka - na bank szybciutko tam znajdziesz 5-składnikową sałatkę pieczarkową.