Amerykański pie to inaczej po prostu nasza tarta na kruchym cieście z tą różnicą, że nadzienie jest przykryte dodatkową, rozwałkowaną warstwą ciasta lub stylową, rustykalną kratką. To najpopularniejsze rozwiązania, ale są też inne metody wykończenia placka przed pieczeniem.

Teraz zaczyna się sezon na wiśnie, więc najlepszy będzie cherry pie, ale w miarę upływu czasu i w zależności od tego, co jest dostępne, możesz podmienić śmiało owoce. W zimie możesz użyć mrożonych. Wybierz takie, które po wypieczeniu nie rozpadną się i nie rozmiękną nadmiernie - jabłka, gruszki, jagody czy porzeczki.

Jak zrobić idealnie kruchy i chrupiący cherry pie?

Amerykański placek z wiśniami musi „oddychać”. Inaczej wierzchnia warstwa ciasta zacznie się dusić i nigdy nie wyjdzie chrupiąca. Pod ciśnieniem i pod wpływem pary z grubej warstwy wilgotnych owoców zacznie rozmakać. Aby temu zapobiec, góra ciasta nie powinna być zbyt szczelna. I tu wchodzi w grę kratka, romb czy inne wzory ułożone na wierzchu. Górę możesz też w całości przykryć, za to ponacinać wierzch lub zrobić na środku niewielki krzyżyk nożem. 

Aby przyspieszyć przygotowanie ciasta kruchego, tuż po wyrobieniu szybko je rozwałkuj, wylep nim formę i włóż do lodówki na czas przygotowania reszty składników (ok. 30 minut). Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu i nie trzeba będzie się męczyć podczas wałkowania przemrożonego, stwardniałego ciasta. A im twardsze przed pieczeniem, tym delikatniejsze wyjdzie po upieczeniu.

Przepis na amerykański placek z wiśniami

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 300-350 g tortowej mąki pszennej
  • 2 żółtka dużych jajek
  • 1 duże jajko
  • 50 g cukru pudru lub ok 75 g drobnego białego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka miękkiego masła + 1 łyżka mąki pszennej do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg wypestkowanych wiśni
  • 100 g cukru (lub nieco więcej, jeśli owoce są kwaśne)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo: lody waniliowe lub śmietankowe, bita śmietana, sos waniliowy albo cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Wysmaruj formę cienką warstwą masła i obsyp cienką warstwą mąki pszennej. Włóż do lodówki na ok. 15 minut. 
  2. W międzyczasie zacznij robić placek z wiśniami: zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli ciasto po wstępnym wyrobieniu klei się do rąk, dosyp ok. 50 g mąki.
  3. Odkrój 1/3 ciasta i włóż do lodówki. Pozostałą część przełóż na blat wyłożony kawałkiem papieru do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem i rozwałkuj. 
  4. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy, dociśnij do spodu i przyklej do rantów tak, by lekko wychodziło poza krawędź. Włóż wylepioną ciastem formę do lodówki na 30-40 minut. 
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie: wsyp wiśnie do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, odlej ok. 1/3 szklanki soku i przykryj garnek.
  6. Dodaj do soku mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wlej do garnka z owocami. Wymieszaj przez chwilę aż zgęstnieje - ok. 2 minuty. Zdejmij przykrywkę i całkowicie wystudź.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 st. C w trybie góra-dół. 
  8. Wyjmij ciasto w formie z lodówki, ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni (na ściankach też) i podpiecz w piekarniku na 2. półce od dołu przez ok. 12 minut. 
  9. Wyjmij i wystudź. Wyłóż przestudzone wiśnie na całkiem wystudzony wierzch, wyrównaj. 
  10. Wyjmij z lodówki 1/3 odłożonego wcześniej ciasta, rozwałkuj cienki i przełóż na wierzch tak, by krawędzie zachodziły poza brzeg formy. Ostrym nożem ponacinaj wierzch ciasta w dekoracyjne, symetryczne wzory, dociśnij mocniej brzegi ciasta. Nadmiar odetnij nożem. 
  11. Jeśli chcesz, posmaruj ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp cukrem. 
  12. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na środkową półkę, piecz 15 minut - do zrumienienia wierzchu ciasta na jasnobrązowy kolor.
  13. Wyjmij, wystudź, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną, lodami lub po prostu cukrem pudrem. 

Smacznego!