Choć od udziału Ani Bardowskiej w telewizyjnym show „Rolnik szuka żony” minęło już ładnych kilka lat, żona rolnika nie daje o sobie zapomnieć. Z sukcesem prowadzi nie tylko profil na Instagramie, gdzie obserwują ją dziesiątki tysięcy fanów i fanek, ale także ma w swoim „portfolio” interesujący kanał na serwisie YouTube.
Właśnie tam Bardowska dzieli się z widzami szczegółami ze swojego codziennego życia. Poza pracami domowymi, polowymi, ogrodowymi (ostatnio rodzina Bardowskich pochwaliła się nowymi nasadzeniami) i opieką nad dziećmi pani Ania ma tam jeszcze przestrzeń na pokazanie tego, co tygrysy lubią najbardziej – czyli odrobiny gotowania!
Co zrobić, by babka marmurkowa miała ładne wzorki?
Ania Bardowska dała się poznać od strony kulinariów, zamieszczając często ciekawe przepisy ze swojego kajetu na rozmaite dania i wypieki. Ostatnio wzięta mama dwójki pociech przyznała, że powoli wdraża się już w czas wielkanocny i na próbę przygotowała babkę marmurkową.
Trzeba przyznać to uczciwie – tym razem marmurkowe wzorki akurat nie za bardzo wyszły gwieździe „Rolnika”, ale sam przepis jest idealny – nie ma tu miejsca na jakieś niejasności. By nie powtórzyć błędu Bardowskiej i uzyskać ładne „fale” z kakaowego i białego ciasta, należy ograniczyć mieszanie ciasta w formie do należytego minimum. To z pewnością pozwoli na to, by powstał piękny wizualnie efekt już po wypieku. Szczegóły znajdziesz w przepisie zamieszczonym przez nas poniżej.
Przepis na babkę marmurkową puszystą z przepisu Ani Bardowskiej
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- kakao według uznania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli po łyżce dodawaj drobny cukier i miksuj, by kryształki się rozpuściły.
- Następnie dodaj żółtka i miksuj przez chwilę, potem dodaj mleko i olej. Miksuj dalej.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj już drewnianą łyżką lub delikatnie mikserem.
- Część masy jasnej wylej do foremki z tulejką, drugą część wymieszaj z kakao, i wylej na jasną masę.
- Za pomocą wykałaczki lub widelca wymieszaj odrobinę dwie masy, by powstały po upieczeniu charakterystyczne marmurkowe wzory.
- Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza.
- Gotową babkę odstaw do wystudzenia, potem można przygotować do niej lukier lub polewę.
Smacznego!
Źródło: Ania Bardowska/YouTube

















