Gdy cała rodzina zjeżdża się na Wszystkich Świętych, ciasto cielaczek co roku bije rekordy popularności. Jest idealne, by wziąć je w dłoń i zjeść w drodze. Nie kruszy się, nie lepi i jest cudownie wilgotne, a do tego puszyste i delikatne. Dzieci wprost uwielbiają jego fantazyjne wzory, a zabawa w „co ci przypominają?” z pewnością znów będzie hitem.
Puszyste ciasto cielaczek
To nie jest zwykłe ciasto marmurkowe, choć na takie wygląda. Robię je z samych białek, więc to świetny pomysł na ich wykorzystanie, jeśli zostały ci jakieś np. po cieście kruchym czy pączkach. Dzięki białkom jest niezwykle puszyste, wręcz lekkie niczym chmurka. W smaku nie przypomina ani biszkoptu, ani ciasta ucieranego. Jest gdzieś pomiędzy, bardziej piankowe, delikatniejsze i lżejsze.
Przygotowanie go jest bardzo proste. Puszystą masę zrób tak jak na biszkopt, ale bez żółtek. Podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jednak najważniejsze jest ułożenie masy w formie. I tu możesz poszaleć. Ja wykładam ciasto na przemian: raz ciemne, raz jasne, a na koniec mieszam je delikatnie łyżką, ale możesz stworzyć swój własny wzór, a efekt na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy. A jeśli nie masz czasu, to po prostu wlej na spód ciasto kakaowe, na wierzch jasne ciasto i wymieszaj całość łyżką. Wzór zrobi się sam.
Getty/iStock, 8vFanI
Przepis na ciasto cielaczek
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 8 białek
- 100 g cukru
- 110 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania:
- Białka przełóż do miski. Ubij je na puszystą pianę.
- Po łyżce dodawaj do niej cukier, cały czas miksując, aż przestanie być wyczuwalny.
- Następnie wlej olej i zmiksuj jedynie do połączenia.
- Do piany dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie łopatką, aż powstanie jednolite ciasto. Uważaj, by piana za mocno nie opadła w trakcie mieszania (delikatnie może opaść).
- Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Do drugiej dodaj kakao oraz skórkę otartą z cytryny. Przemieszaj.
- Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Po łyżce wykładaj na zmianę białe i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie przemieszaj masę.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut.
















