Nie każdy lubi korzenne przyprawy. Dla wybrednych wanilia jest jednak przysmakiem-pewniakiem. Te ciasteczka to fajna alternatywa dla pierniczków. Zamiast cynamonem i goździkami pachną błogo naturalną wanilią. Migdały w cieście są mocno zmielone i delikatne w smaku, nie dominują i na pewno nie przypominają nielubianego powszechnie marcepanu. Robiłam je nawet dla osób, które zwykle omijają migdałowe wypieki i za każdym razem słyszałam, że są pyszne. A ich kruchość? Idealna. Tak kruszą się w palcach i ustach, że aż trudno poprzestać na jednym. Albo pięciu.

Jak zrobić waniliowe ciasteczka adwentowe?

To bardzo prosty przepis, ale ważne jest, żeby nie pomijać chłodzenia, jak przy klasycznym cieście kruchym. Chłodzenie ma 2 etapy. Nieuformowane jeszcze ciasto przed lepieniem rogalików schładzać możesz nieco krócej. Wystarczy 15 minut. Ulepione ciastka trzeba włożyć do lodówki na ok. godzinę. Możesz też wykorzystać zamrażarkę i schłodzić je w niej przez 20-30 minut.

Dzięki temu ciastka pozostaną kruche, nie rozleją się podczas pieczenia i zachowają ładny kształt. A jeśli dobrze je przechowasz, będą pyszne przez kilkanaście dni. Może nie tak długo jak pierniki, ale spokojnie możesz podjadać je codziennie.

Przepis na austriackie waniliowe ciasteczka

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej (czyli bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
  • 1 spora szczypta soli

Dodatkowo: kilka łyżek cukru pudru do posypania ciasteczek po upieczeniu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesyp mąkę pszenną i mąkę migdałową.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
  3. Zagnieć szybko gładkie ciasto – najlepiej rękami, ale możesz też użyć malaksera z hakiem.
  4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 15 minut.
  5. Odrywaj małe kawałki (ok. 15 g, jak mały orzech włoski) i formuj z nich niewielkie rogaliki, czyli charakterystyczne półksiężyce.
  6. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy już uformujesz wszystkie, wstaw blachę do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st. C (góra-dół).
  8. Schłodzone ciasteczka piecz przez około 15 minut – mają się lekko zarumienić, ale nie mogą zbrązowieć.
  9. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na blasze do lekkiego przestudzenia. Są bardzo kruche i mogą się łamać, gdy są gorące.
  10. Jeszcze lekko ciepłe ciasteczka posyp cukrem pudrem.

Po całkowitym ostudzeniu przełóż do szczelnego pojemnika. Będą świeże i kruche przez kilkanaście dni, choć nie gwarantuję, że przetrwają aż do Wigilii. 

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Ciasto możesz zagnieść dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Wtedy wystarczy tylko uformować ciasteczka następnego dnia. Jeśli nie masz czasu lub chęci na formowanie półksiężyców, możesz zrobić z ciasta kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ciastka waniliowe będą mniej tradycyjne, ale równie pyszne. Ciasto najlepiej formować ręcznie, bez wałka, bo jest dość kruche. 

AdobeStock Sonja Rachbauer

Masło to obok cukru waniliowego jeden z kluczowych składników. Nie zastępuj go margaryną, bo ciasteczka stracą smak i strukturę. Jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz samodzielnie zmielić obrane ze skórki migdały na drobny proszek – najlepiej pulsacyjnie w blenderze, żeby nie zrobiło się masło. Jeszcze łatwiejsze i szybsze do zmielenia będą cienkie płatki migdałów.

Nie pomijaj cukru waniliowego, bo to on (oprócz masła) robi cały aromat. Najlepiej, jeśli to będzie cukier z prawdziwą wanilią, nie wanilinowy. Możesz też dodać ziarenka z laski wanilii do ciasta dla jeszcze intensywniejszego zapachu.