Nie każdy lubi korzenne przyprawy. Dla wybrednych wanilia jest jednak przysmakiem-pewniakiem. Te ciasteczka to fajna alternatywa dla pierniczków. Zamiast cynamonem i goździkami pachną błogo naturalną wanilią. Migdały w cieście są mocno zmielone i delikatne w smaku, nie dominują i na pewno nie przypominają nielubianego powszechnie marcepanu. Robiłam je nawet dla osób, które zwykle omijają migdałowe wypieki i za każdym razem słyszałam, że są pyszne. A ich kruchość? Idealna. Tak kruszą się w palcach i ustach, że aż trudno poprzestać na jednym. Albo pięciu.
Jak zrobić waniliowe ciasteczka adwentowe?
To bardzo prosty przepis, ale ważne jest, żeby nie pomijać chłodzenia, jak przy klasycznym cieście kruchym. Chłodzenie ma 2 etapy. Nieuformowane jeszcze ciasto przed lepieniem rogalików schładzać możesz nieco krócej. Wystarczy 15 minut. Ulepione ciastka trzeba włożyć do lodówki na ok. godzinę. Możesz też wykorzystać zamrażarkę i schłodzić je w niej przez 20-30 minut.
Dzięki temu ciastka pozostaną kruche, nie rozleją się podczas pieczenia i zachowają ładny kształt. A jeśli dobrze je przechowasz, będą pyszne przez kilkanaście dni. Może nie tak długo jak pierniki, ale spokojnie możesz podjadać je codziennie.
Przepis na austriackie waniliowe ciasteczka
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej (czyli bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki)
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
- 1 spora szczypta soli
Dodatkowo: kilka łyżek cukru pudru do posypania ciasteczek po upieczeniu.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesyp mąkę pszenną i mąkę migdałową.
- Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto – najlepiej rękami, ale możesz też użyć malaksera z hakiem.
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 15 minut.
- Odrywaj małe kawałki (ok. 15 g, jak mały orzech włoski) i formuj z nich niewielkie rogaliki, czyli charakterystyczne półksiężyce.
- Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy już uformujesz wszystkie, wstaw blachę do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st. C (góra-dół).
- Schłodzone ciasteczka piecz przez około 15 minut – mają się lekko zarumienić, ale nie mogą zbrązowieć.
- Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na blasze do lekkiego przestudzenia. Są bardzo kruche i mogą się łamać, gdy są gorące.
- Jeszcze lekko ciepłe ciasteczka posyp cukrem pudrem.
Po całkowitym ostudzeniu przełóż do szczelnego pojemnika. Będą świeże i kruche przez kilkanaście dni, choć nie gwarantuję, że przetrwają aż do Wigilii.
Co możesz zmienić w tym przepisie?
Ciasto możesz zagnieść dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Wtedy wystarczy tylko uformować ciasteczka następnego dnia. Jeśli nie masz czasu lub chęci na formowanie półksiężyców, możesz zrobić z ciasta kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ciastka waniliowe będą mniej tradycyjne, ale równie pyszne. Ciasto najlepiej formować ręcznie, bez wałka, bo jest dość kruche.
AdobeStock Sonja Rachbauer
Masło to obok cukru waniliowego jeden z kluczowych składników. Nie zastępuj go margaryną, bo ciasteczka stracą smak i strukturę. Jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz samodzielnie zmielić obrane ze skórki migdały na drobny proszek – najlepiej pulsacyjnie w blenderze, żeby nie zrobiło się masło. Jeszcze łatwiejsze i szybsze do zmielenia będą cienkie płatki migdałów.
Nie pomijaj cukru waniliowego, bo to on (oprócz masła) robi cały aromat. Najlepiej, jeśli to będzie cukier z prawdziwą wanilią, nie wanilinowy. Możesz też dodać ziarenka z laski wanilii do ciasta dla jeszcze intensywniejszego zapachu.
















