W moim domu chlebek adwentowy to tradycyjny wypiek, którym zajadamy się co roku. Już jako dziecko uwielbiałam jego smak i rozkoszny zapach. Gdy mama mieszała składniki, podjadaniu nie było końca. Na wypiek trzeba było poczekać do następnego dnia, a znikał dosłownie w locie. Dziś sama piekę ten chlebek swoim dzieciom. Zaczynam zawsze pierwszego grudnia, to taka nasza mała tradycja, a potem powtarzam kilka razy w tygodniu. Wychodzi mięciutki, delikatny i niesamowicie smaczny, choć częściej podaję go jako deser niż do kanapki.
Chlebek adwentowy, czyli puszysty wypiek pełen bakalii
Najważniejsze w chlebku adwentowym są bakalie, które wypełniają go po brzegi. Rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy suszone śliwki - możesz dodać do niego dosłownie każde. To one nadają mu smak i świąteczny aromat. Ja najbardziej lubię, gdy wyczuwalne są w nim kawałki posiekanych orzechów włoskich. Ten chrupiący akcent nadaje chlebkowi ciekawszej struktury. Samo ciasto jest bardzo proste do zrobienia, choć potrzebuje nieco czasu. Najlepiej bazowe składniki przygotować wieczorem, odstawić je na noc do lodówki, a następnego dnia upiec chlebek. Jednak nie martw się. To nie jest ciasto drożdżowe, które potrafi przysporzyć sporo kłopotów. Tu mieszamy starte jabłka z bakaliami, cukrem i miodem. Jabłka przez noc puszczą sok, który sprawi, że suszone owoce zmiękną, staną się pulchne i wilgotne. Dzięki temu chlebek adwentowy nie wychodzi suchy, a idealnie puszysty i wilgotny.
Getty/iStock, Mariha-kitchen
Przepis na chlebek adwentowy
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 140 g cukru
- 300 g jabłek
- 3/4 szklanki suszonych owoców
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski.
- Dodaj do nich bakalie: drobno posiekane orzechy, suszone owoce i rodzynki. Wymieszaj.
- Wlej miód, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz przyprawy: cynamon i imbir. Jeszcze raz wymieszaj.
- Nakryj miskę folią spożywczą i odstaw całość na kilka godzin lub całą noc w chłodne miejsce.
- Następnego dnia wsyp do miski mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i wyrób gładkie i jednolite ciasto.
- Uformuj z niego bochenek i włóż do formy (okrągłej lub prostokątnej).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
















