Ciasteczka adwentowe Heidesand to wypiek obowiązkowy w grudniu w niemal każdym niemieckim domu. Choć wywodzą się z północnej części tego kraju (ich nazwa „wrzosowy piasek” pochodzi od regionu Lüneburger Heide), to popularne są w całych Niemczech. Niesamowicie kruche i cudownie maślane są ważnym elementem tradycji adwentowej. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale zacząć należy od triku z masłem.
Ciasteczka adwentowe z palonym masłem
Niemieckie ciasteczka swój niesamowity smak zawdzięczają palonemu masłu, które zrobisz w prosty sposób we własnym domu. Nie potrzebujesz żadnym dodatkowych składników. Wystarczy masło i rondelek. Pokrój je na niewielkie kawałeczki i podgrzewaj na małym ogniu. Najpierw masło zacznie się pienić, to dobry znak. Następnie piana zacznie opadać, a masło stanie się klarowne. Gdy zacznie pachnieć orzechowo, zdejmij je z ognia. Na dnie rondelka na pewno zauważysz osad, to normalne (uważaj jedynie, by go nie przypalić). Płynne masło odstaw, by ponownie stężało. Palone masło sprawia, że wypieki z nim nabierają orzechowego, karmelowego posmaku i aromatu. W porównaniu do ciastek ze zwykłym masłem smakują o niebo lepiej. Przypomina nieco zapach prażonych orzechów laskowych, choć nie dodajesz ich do ciasta. Spróbuj, to naprawdę nie jest trudne, a sprawi, że każdy zapyta, co takiego jest w tych ciastkach, że są tak pyszne.
Przepis na niemieckie ciasteczka adwentowe
Składniki:
- 150 g masła
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 50 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj palone masło. Pokrój je w kostkę i włóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zacznie się pienić, a następnie stanie się brązowe. Będzie gotowe, gdy zacznie pachnieć orzechowo, a na dnie garnka pojawi się osad. Zdejmij je wtedy z ognia i zostaw do ostudzenia. Powinno ponownie zastygnąć.
- Przełóż je do miski razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Dodaj do niej przesianą mąkę, mleko oraz sól i zmielone migdały. Zmiksuj, aż składniki się połączą.
- Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdą uformuj w rulon (jak na zdjęciu niżej) o średnicy 2-3 cm. Obtocz go w cukrze i zawiń w folię albo papier do pieczenia. Włóż je do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij ruloniki z folii i pokrój ostrym nożem na szerokość 1 centymetra. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzone ciastka możesz udekorować cukrem pudrem.
Adobe Stock, knipseria
















