Ciasteczka adwentowe Heidesand to wypiek obowiązkowy w grudniu w niemal każdym niemieckim domu. Choć wywodzą się z północnej części tego kraju (ich nazwa wrzosowy piasek pochodzi od regionu Lüneburger Heide), to popularne są w całych Niemczech. Niesamowicie kruche i cudownie maślane są ważnym elementem tradycji adwentowej. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale zacząć należy od triku z masłem.

Ciasteczka adwentowe z palonym masłem

Niemieckie ciasteczka swój niesamowity smak zawdzięczają palonemu masłu, które zrobisz w prosty sposób we własnym domu. Nie potrzebujesz żadnym dodatkowych składników. Wystarczy masło i rondelek. Pokrój je na niewielkie kawałeczki i podgrzewaj na małym ogniu. Najpierw masło zacznie się pienić, to dobry znak. Następnie piana zacznie opadać, a masło stanie się klarowne. Gdy zacznie pachnieć orzechowo, zdejmij je z ognia. Na dnie rondelka na pewno zauważysz osad, to normalne (uważaj jedynie, by go nie przypalić). Płynne masło odstaw, by ponownie stężało. Palone masło sprawia, że wypieki z nim nabierają orzechowego, karmelowego posmaku i aromatu. W porównaniu do ciastek ze zwykłym masłem smakują o niebo lepiej. Przypomina nieco zapach prażonych orzechów laskowych, choć nie dodajesz ich do ciasta. Spróbuj, to naprawdę nie jest trudne, a sprawi, że każdy zapyta, co takiego jest w tych ciastkach, że są tak pyszne.

Przepis na niemieckie ciasteczka adwentowe

Składniki:

  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj palone masło. Pokrój je w kostkę i włóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zacznie się pienić, a następnie stanie się brązowe. Będzie gotowe, gdy zacznie pachnieć orzechowo, a na dnie garnka pojawi się osad. Zdejmij je wtedy z ognia i zostaw do ostudzenia. Powinno ponownie zastygnąć.
  2. Przełóż je do miski razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Dodaj do niej przesianą mąkę, mleko oraz sól i zmielone migdały. Zmiksuj, aż składniki się połączą. 
  3. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdą uformuj w rulon (jak na zdjęciu niżej) o średnicy 2-3 cm. Obtocz go w cukrze i zawiń w folię albo papier do pieczenia. Włóż je do lodówki, najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmij ruloniki z folii i pokrój ostrym nożem na szerokość 1 centymetra. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzone ciastka możesz udekorować cukrem pudrem.

Adobe Stock, knipseria