Mętny sok z malin to problem, który pojawia się częściej, niż myślisz. Choć w smaku wszystko się zgadza, wygląd potrafi skutecznie zepsuć radość z domowych przetworów. Kiedyś nasze babcie wiedziały, jak poradzić sobie z takim problemem, używając prostych składników.
Dziś, choć mamy więcej możliwości, wciąż wielu z nas nie potrafi uzyskać idealnej klarowności. Powodem są często pośpiech, niewłaściwe narzędzia albo brak wiedzy. Fanom tradycyjnych metod przypominam tradycyjną metodę klarowania soku z malin z żelatyną i sposób, który nie wymaga dodawania żadnych dodatków do soku.
Dlaczego sok malinowy robi się mętny i jak tego uniknąć?
Maliny są pełne drobnych cząstek i pestek, a przy ich przetwarzaniu łatwo o osad. Powstaje on na skutek np. zbyt intensywnego mieszania, przecierania czy wyciskania. Im więcej miąższu i drobinek w soku, tym trudniej o przejrzystość.
Drugim ważnym czynnikiem jest temperatura. Gotowanie soku na wysokim ogniu powoduje nie tylko zniszczenie enzymów, które wpływają na klarowność, ale też zbieranie się drobinek w brzydką zawiesinę. Jeśli zależy ci na klarownym soku, unikaj wysokiej temperatury w początkowych etapach. Daj sokowi czas – zamiast gotować, lekko go podgrzej i poczekaj, aż sam się „uspokoi”.
Najlepiej robić taki sok metodą babć – na zimno, przesypując warstwy owoców cukrem. Czas zrobi swoje i owoce w ciepłym i słonecznym miejscu puszczą sok (a nie zdążą zacząć fermentować).
Trzecim czynnikiem jest sposób zbierania soku po odstaniu. Nigdy nie mieszaj naczynia przed filtrowaniem. Zlej sok znad osadu, który osiądzie na dnie, nie potrząsając naczyniem. Im mniej nim ruszysz, tym łatwiej będzie ci oddzielić czysty płyn.
Bardzo dojrzałe i miękkie maliny dają bardziej mętny sok niż inne, jeszcze kwaskowate i jasne. Jeśli robisz sok z różnych gatunków, możesz zauważyć różnicę w klarowności bez względu na to, jak dobrze je przefiltrujesz.
Tradycyjne klarowanie soku malinowego żelatyną
Metoda, którą znały nasze babcie, opiera się na użyciu żelatyny. To rozwiązanie szczególnie przydatne, gdy masz do czynienia z sokiem, w którym trudno oddzielić miąższ od płynu. Żelatyna po rozpuszczeniu w ciepłej wodzie, dodana do soku wiąże drobinki, które później opadają na dno naczynia.
Aby to zrobić, sprawdź najpierw, ile wyszło ci soku. Na każdy litr wykorzystaj 1-2 łyżeczki żelatyny w proszku. Podgrzej sok do temperatury około 40-50 st. C. Gdy sok osiągnie odpowiednią temperaturę, rozpuść osobno w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wlewaj ją powoli do podgrzanego soku, jednocześnie mieszając. Odstaw naczynie w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie zauważysz na dnie naczynia osadzą się wszystkie zanieczyszczenia i drobinki miąższu. Wystarczy teraz oddzielić klarowny sok od osadu. Zrób to ostrożnie, nie potrząsając naczyniem, przelewając sok przez gazę lub gęste sito. Powtarzaj filtrowanie aż do momentu, gdy uzyskasz pożądany poziom klarowności.
Jak klarować sok z malin bez żelatyny?
Nie każdy chce lub może używać żelatyny – niektórzy ze względów zdrowotnych, inni ze względu na dietę roślinną. Na szczęście da się uzyskać klarowny sok bez jej udziału. Kluczem jest cierpliwość i odpowiednia temperatura.
Najpierw musisz podgrzać sok malinowy do temperatury 40-50 stopni C. Nie przegrzewaj go, bo zbyt wysoka temperatura zniszczy naturalne enzymy zawarte w owocach, które wspomagają proces oczyszczania się soku. W tej temperaturze enzymy są jeszcze aktywne i pomogą oddzielić drobne cząstki od płynu. Dodatkowo tracisz w wysokiej temperaturze cenne składniki odżywcze.
Po podgrzaniu odstaw sok w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na noc. Na dnie zbierze się osad, który trzeba usunąć. Teraz należy przejść do etapu filtrowania. Zamiast gazy czy sita użyj do tego tym razem filtrów do kawy – czegoś, czego polskie babcie dawniej nie znały. Umieść je w lejku i przelewaj sok do butelek małym strumieniem, do momentu, w którym sok będzie klarowny, a kolor apetyczny.
Czasami trzeba powtórzyć filtrowanie 2-3 razy, ale efekt jest wart zachodu. Sok zyska przejrzystość, a przy tym nie będzie zawierał dodatków. Metoda jest nie tylko skuteczna, ale i uniwersalna – sprawdza się również przy innych owocach, jak porzeczki, wiśnie czy aronia.
AdobeStock Salena
















