Sezon na maliny mamy w pełni, dlatego warto przygotować z nich przetwory na zimę. Jeśli masz już wiele dżemów w domowej spiżarni, to proponuję zrobić prosty sok malinowy. Jednak nie jest to typowy sok z owoców. Zamiast dodawać do niego kilogramy cukru, proponuję wykorzystać inny kuchenny dodatek, który wydobędzie naturalną słodycz owoców. O czym mowa? Już wyjaśniam.

Jak zrobić sok z malin bez cukru?

Sok z malin wcale nie musi zawierać kilogramów cukru. Jest dużo prostsza metoda, by zrobić z tych owoców sok, który będzie lekko kwaśny, mocno owocowy i bez cukru. Wystarczy do gotujących się malin dodać szczyptę soli. To sprawdzona metoda zwana janiginizacją. Zazwyczaj stosuje się ją do przygotowywania dżemów i konfitur bez cukru, jednak z powodzeniem można ją wykorzystać także do zrobienia soku. Nie martw się, sól w ogóle nie jest wyczuwalna w soku (dodaję jedynie szczyptę na 1 kilogram malin). Dzięki niej owoce puszczają więcej soku, a dodatkowo sól wydobywa naturalne cukry z nich. Sok dodatkowo pasteryzuję, aby mieć pewność, że postoi do zimy i nie zepsuje się. Zobacz, jak zrobić sok z malin w ten sposób krok po kroku.

Przepis na sok z malin bez cukru

Składniki:

  • 1 kg malin
  • odrobina wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj maliny. Umyj je i przebierz. Usuń wszystkie popsute i spleśniałe (sok robimy bez cukru, więc to bardzo ważne, by wszystkie użyte owoce były świeże i nienadpsute).
  2. Następnie przełóż je do garnka z odrobiną wody na dnie (daj tyle wody, by przykryła dno garnka). Dodaj szczyptę soli. Podgrzewaj je, aż zaczną się rozpadać. Gotuj je przez 10 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie owoce puszczą sok i zmiękną.
  3. Sitko wyłóż gazą (tetrową pieluszką, ręcznikiem kuchennym) i przelej przez nie sok z malinami. Dociśnij maliny, by wypłynęło z nich jak najwięcej soku. Na sicie powinny ci zostać jedynie pesteczki z owoców.
  4. Do gotowego soku dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Sprawi on, że sok będzie miał ładniejszy kolor.
  5. Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Przelej do nich sok i zakręć szczelnie. Zostaw centymetr od górnej krawędzi wolnej przestrzeni.
  6. Słoiki z sokiem malinowym pasteryzuj. Włóż je do garnka w ten sposób, by się nie dotykały i zalej wodą tak, by woda sięgała niemal do zakrętek (zakrętki powinny pozostać suche). Gotuj je przez 15 minut na niewielkim ogniu. Gotowe słoiki zostaw do ostygnięcia na blacie. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.