Placki ziemniaczane należą do klasyki polskich obiadów i do spółki z pierogami, otwierają stawkę ulubionych dań zarówno Polaków, jak i obcokrajowców, którzy testują naszą kuchnię.

Karol Okrasa jest znany ze swoich różnych wariantów placków ziemniaczanych. Podawał je już np. z kawałeczkami roztapiającego się camemberta z powidłami (pomysł do przetestowania na później), ale zdarza mu się robić też różne ciekawe dodatki do obiadu, które pasują także do placków. Kapustę w pomidorach do placków ziemniaczanych wyciągnęłam z jego innego przepisu. Miałam rację, łącząc je razem, bo obiad zniknął z talerzy raz-dwa.

Czym wyróżnia się młoda kapusta wg Karola Okrasy?

Młoda kapusta w pomidorach wydaje się równie banalna jak robiona na gęsto, z zasmażką i koperkiem czy dodatkiem boczku. W wersji znanego kucharza koperek zastępuje natka kolendry. Karol Okrasa jest znany z zamiłowania do tej zieleniny. Jeśli za nią nie przepadasz, pomiń ją. Placki ziemniaczane z kapustą w tym wydaniu będzie superwyrazista i bez niej (ale kolendra fajnie odświeża całość).

Zamiast swojskim kminkiem autor przepisu doprawia ją mielonym w moździerzu kminem rzymskim znanym z indyjskich potraw oraz startą skórką z limonki. To kapustka o indyjskim, rozgrzewającym charakterze. Jest pyszna i bez dodatków, ale z plackami kartoflanymi wejdzie „jak złoto”.

Przepis na kapustę w pomidorach Karola Okrasy 

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 2 pęczki dymki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój grubo cebulę, czosnek w plasterki. Kapustę pokrój w kostkę 2 x 2 cm lub jak ja, cienko poszatkuj. 
  2. Cebulę i czosnek zeszklij na dużej patelni lub w garnku, na rozgrzanej oliwie. Dodaj miód. Gdy się rozpuści, dodaj pomidory, rozdrobnij je w garnku. 
  3. Rozetrzyj w moździerzu kmin rzymski i dodaj razem ze startą skórką z limonki i masłem do cebuli z czosnkiem. 
  4. Dolej odrobinę wody i duś wszystko, aż płyn zredukuje się o połowę. 
  5. Dodaj do cebuli z pomidorami kapustę, wymieszaj. Dolej odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 10 minut.
  6. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem i posyp świeżą kolendrą. 

Źródło przepisu: KarolOkrasa.pl.

Z czym można jeszcze podać młodą kapustę Okrasy?

Kucharz proponuje podawać młodą kapustę z przepisu powyżej do podudzi z kurczaka, marynowanych w miodzie i gorczycy, pieczonych w liściach czarnej porzeczki.

Liście nadają mięsu głęboki, niespotykany nigdzie indziej aromat, a przy okazji ochronią je też przed nadmiernym spieczeniem. Młoda kapusta z pomidorami i kolendrą pasować będzie też do makaronu typu łazanki, ryżu i do chleba czy bułeczki - do zagryzienia.