Maakouda to marokańskie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków smażone w cieście naleśnikowym. Co ciekawe, w czasie wakacji w północno-zachodniej Afryce dostaniesz je na ulicznych straganach zamknięte w kanapkę. Robią za swoiste wegetariańskie burgery, trochę jak falafel.

Są tanim daniem chętnie jedzonym przez studentów, ale można je też wypatrzeć na iftarze, czyli wieczornej uczcie po zakończeniu postu w czasie ramadanu. Nie są trudne do zrobienia, niech nie zniechęci cię, że mają więcej składników niż polskie placki. Zachwycają głębokim smakiem i możesz zrobić je nawet z młodych ziemniaków lub kartofli z wczorajszego obiadu.

Placki ziemniaczane maakouda – przepis

Dlaczego warto wypróbować marokańskie placki ziemniaczane? Powodów jest wiele. W środku znajduje się puszysta, miękka, delikatna masa, a otula ją ciasto z wyrazistymi przyprawami: kurkumą, imbirem i kolendrą. „Skorupka" jest leciutka dzięki dodatkowi drożdży, a jednocześnie przyjemnie chrupie na krawędziach. Ponieważ placki zaklęte są w panierce z ciasta, nie mają szans się rozpadać na patelni, więc nie musisz się niczym przejmować w trakcie smażenia. Z podanej receptury wyjdzie ci 12 sztuk.

Składniki:

Na placki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na ciasto:

  • 150 ml wody
  • 4 i 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży

Dodatkowo: olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź je, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Potem połącz je z posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Podziel na 12 porcji. Spłaszcz je lekko i układaj na tacy podsypanej mąką lub talerzy wyłożonym folią spożywczą. Przykryj placuszki i włóż je do lodówki, żeby dobrze stężały.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe za pomocą rózgi kuchennej. Jeśli nie udało ci się rozetrzeć wszystkich grudek, możesz przepuścić masę przez sito. Przykryj i odstaw na około 30 minut
  3. Zanurzaj placki ziemniaczane w cieście i smaż na grubszej warstwie oleju. Kiedy staną się złociste, przełóż je na ręcznik papierowy, żeby obciekły z tłuszczu.   

Z czym podać marokańskie placki ziemniaczane?

Jeśli chcesz pozostać w klimatach arabskiej kuchni, możesz podać placki maakouda z lekko pikantnym dipem. Połącz jogurt z majonezem, sokiem z limonki i pastą harrisa. Dla podbicia kwaskowych smaków dodaj świeże zioła, na przykład kolendrę. Dobrym pomysłem jest stworzenie z tego kanapki. Natnij bułkę typu paluch wzdłuż, posmaruj ją sosem, do środka włóż ciepłe placuszki. 

Marokańskie placki ziemniaczane możesz także podać „po polsku" – z kwaśną śmietaną, z sosem grzybowym lub koperkowym. Mimo wyrazistych przypraw pasuje tu wiele klasycznych dodatków. Sprawdzi się też gulasz, na przykład z boczniaków.   

Źródło przepisu: smakimaroka.pl