Maakouda to marokańskie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków smażone w cieście naleśnikowym. Co ciekawe, w czasie wakacji w północno-zachodniej Afryce dostaniesz je na ulicznych straganach zamknięte w kanapkę. Robią za swoiste wegetariańskie burgery, trochę jak falafel.
Są tanim daniem chętnie jedzonym przez studentów, ale można je też wypatrzeć na iftarze, czyli wieczornej uczcie po zakończeniu postu w czasie ramadanu. Nie są trudne do zrobienia, niech nie zniechęci cię, że mają więcej składników niż polskie placki. Zachwycają głębokim smakiem i możesz zrobić je nawet z młodych ziemniaków lub kartofli z wczorajszego obiadu.
Placki ziemniaczane maakouda – przepis
Dlaczego warto wypróbować marokańskie placki ziemniaczane? Powodów jest wiele. W środku znajduje się puszysta, miękka, delikatna masa, a otula ją ciasto z wyrazistymi przyprawami: kurkumą, imbirem i kolendrą. „Skorupka" jest leciutka dzięki dodatkowi drożdży, a jednocześnie przyjemnie chrupie na krawędziach. Ponieważ placki zaklęte są w panierce z ciasta, nie mają szans się rozpadać na patelni, więc nie musisz się niczym przejmować w trakcie smażenia. Z podanej receptury wyjdzie ci 12 sztuk.
Składniki:
Na placki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na ciasto:
- 150 ml wody
- 4 i 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 opakowanie suszonych drożdży
Dodatkowo: olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź je, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Potem połącz je z posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Podziel na 12 porcji. Spłaszcz je lekko i układaj na tacy podsypanej mąką lub talerzy wyłożonym folią spożywczą. Przykryj placuszki i włóż je do lodówki, żeby dobrze stężały.
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe za pomocą rózgi kuchennej. Jeśli nie udało ci się rozetrzeć wszystkich grudek, możesz przepuścić masę przez sito. Przykryj i odstaw na około 30 minut.
- Zanurzaj placki ziemniaczane w cieście i smaż na grubszej warstwie oleju. Kiedy staną się złociste, przełóż je na ręcznik papierowy, żeby obciekły z tłuszczu.
Z czym podać marokańskie placki ziemniaczane?
Jeśli chcesz pozostać w klimatach arabskiej kuchni, możesz podać placki maakouda z lekko pikantnym dipem. Połącz jogurt z majonezem, sokiem z limonki i pastą harrisa. Dla podbicia kwaskowych smaków dodaj świeże zioła, na przykład kolendrę. Dobrym pomysłem jest stworzenie z tego kanapki. Natnij bułkę typu paluch wzdłuż, posmaruj ją sosem, do środka włóż ciepłe placuszki.
Marokańskie placki ziemniaczane możesz także podać „po polsku" – z kwaśną śmietaną, z sosem grzybowym lub koperkowym. Mimo wyrazistych przypraw pasuje tu wiele klasycznych dodatków. Sprawdzi się też gulasz, na przykład z boczniaków.
Źródło przepisu: smakimaroka.pl

















