Cukinia była już pewnie przerabiana u ciebie w domu na milion sposobów. Całe pokolenia miłośników kabaczka napisało już tyle przepisów, że książkami kucharskimi i notatnikami można by zapełnić Bibliotekę Aleksandryjską. Ale ciągle może jeszcze być zakończeniem. Wrap, który powstaje z cienkich plasterków warzywa, pięknie wygląda na talerzu, jest niewielki, więc idealny na przekąskę lub przystawkę, a w dodatku banalnie prosty i smaczny. Bez pieczywa, bez mąki, bez glutenu. Lekki i pożywny.
Jak zrobić popisowe kieszonki z cukinii?
Najważniejsze kroki to krojenie, obróbka i zawijanie cukinii. Wymagają pewnej dozy ostrożności, żeby warzywo się nie porwało i nadawało się na jadalny „pergamin", w który zawiniesz farsz. Pamiętaj o kilku kwestiach:
- Pokrój cukinię w podłużne plastry o grubości około 0,5 cm. Jeśli będą zbyt cienkie, mogą się porwać, a nawet jeśli przetrwają, ich smak będzie mało wyczuwalny w przekąsce. Gdy pokroisz je zbyt grubo, nie ma szans, żeby stały się elastyczne na tyle, by można było je swobodnie zawijać.
- Do krojenia wykorzystaj ręczną szatkownicę (mandolinę), która pozwoli ci uzyskać plastry o równej grubości.
- Cukinię podpiecz lub podsmaż na patelni do zeszklenia. Uważaj, żeby jej za bardzo nie zrumienić. Wtedy za bardzo się pomarszczy, a nawet stanie się chrupiąca, co utrudni zawijanie. Jeśli wolisz, kiedy warzywo jest mocniej skarmelizowane, możesz zapiec już gotowe wrapy.
Wrapy z cukinii jak poduszeczki – przepis
Składniki:
- 2 cukinie
- 75 g serka kanapkowego
- 50 g mascarpone
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szczypta słodkiej papryki w proszku
- 75 g łososia wędzonego na zimno
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Końcówki odrzuć, nie nadadzą się do wrapów, ale możesz je potem wykorzystać do zupy krem, leczo lub zapiekanki.
- Ułóż cukinię płasko na blaszcze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj plastry oliwą za pomocą pędzelka cukierniczego. Oprósz je lekko solą i pieprzem. Piecz przez około 10 minut w 180°C. W tym czasie warzywo powinno stać się szkliste i elastyczne, lekko złociste, ale nie zrumienione i chrupkie.
- Posiekaj szczypiorek, pokrój paprykę i łososia w drobną kosteczkę. Połącz z serkami. Dopraw farsz do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
- Kiedy cukinia się upiecze, od razu wyjmij ją z piekarnika i ostudź. Połóż po 4 plastry płasko na desce lub talerzu, przeplatając je na środku jak szachownicę.
- Na środku każdej szachownicy umieść farsz. Zawiń końcówki plastrów, tak żeby powstała poduszeczka. Odwróć ostrożnie. Wtedy ładny wzór będzie u góry, a złączenie od spodu. Możesz dodatkowo owinąć wrap zblanszowaną łodyżką szczypiorku, ale nie jest to konieczne, bo przekąska trzyma kształt i nie rozwija się.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Czym jeszcze można wypełnić kabaczkowe zawiniątka?
Nadzienie z serka, łososia i papryki to tylko jeden z wielu pomysłów. Wrap z cukinii możesz wypełnić ulubionymi składnikami, musisz tylko pamiętać, by farsz nie był za rzadki. Sprawdzą się na przykład takie zestawienia jak:
- sałatka jajeczna + tuńczyk,
- grillowany kurczak + ser feta,
- kozi ser + brokuły,
- suszone pomidory + twaróg,
- mięso mielone + czerwona fasola + pomidory.
Poduszeczki z cukinii możesz także przyrządzić na ciepło. Posyp wnętrze plastrów tartym parmezanem, dopiero potem nałóż wybrany farsz (na przykład mięsny). Zawiń wrap, nasmaruj go oliwą i ostrożnie połóż na patelni lub na blaszce z pergaminem. Smaż lub zapiekaj na złoty kolor jak placek.

















