Cukinia była już pewnie przerabiana u ciebie w domu na milion sposobów. Całe pokolenia miłośników kabaczka napisało już tyle przepisów, że książkami kucharskimi i notatnikami można by zapełnić Bibliotekę Aleksandryjską. Ale ciągle może jeszcze być zakończeniem. Wrap, który powstaje z cienkich plasterków warzywa, pięknie wygląda na talerzu, jest niewielki, więc idealny na przekąskę lub przystawkę, a w dodatku banalnie prosty i smaczny. Bez pieczywa, bez mąki, bez glutenu. Lekki i pożywny. 

Jak zrobić popisowe kieszonki z cukinii?

Najważniejsze kroki to krojenie, obróbka i zawijanie cukinii. Wymagają pewnej dozy ostrożności, żeby warzywo się nie porwało i nadawało się na jadalny „pergamin", w który zawiniesz farsz. Pamiętaj o kilku kwestiach:

  • Pokrój cukinię w podłużne plastry o grubości około 0,5 cm. Jeśli będą zbyt cienkie, mogą się porwać, a nawet jeśli przetrwają, ich smak będzie mało wyczuwalny w przekąsce. Gdy pokroisz je zbyt grubo, nie ma szans, żeby stały się elastyczne na tyle, by można było je swobodnie zawijać.
  • Do krojenia wykorzystaj ręczną szatkownicę (mandolinę), która pozwoli ci uzyskać plastry o równej grubości.
  • Cukinię podpiecz lub podsmaż na patelni do zeszklenia. Uważaj, żeby jej za bardzo nie zrumienić. Wtedy za bardzo się pomarszczy, a nawet stanie się chrupiąca, co utrudni zawijanie. Jeśli wolisz, kiedy warzywo jest mocniej skarmelizowane, możesz zapiec już gotowe wrapy.  

Wrapy z cukinii jak poduszeczki – przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 75 g serka kanapkowego
  • 50 g mascarpone
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 75 g łososia wędzonego na zimno
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Pokrój cukinię wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Końcówki odrzuć, nie nadadzą się do wrapów, ale możesz je potem wykorzystać do zupy krem, leczo lub zapiekanki.
  2. Ułóż cukinię płasko na blaszcze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj plastry oliwą za pomocą pędzelka cukierniczego. Oprósz je lekko solą i pieprzem. Piecz przez około 10 minut w 180°C. W tym czasie warzywo powinno stać się szkliste i elastyczne, lekko złociste, ale nie zrumienione i chrupkie. 
  3. Posiekaj szczypiorek, pokrój paprykę i łososia w drobną kosteczkę. Połącz z serkami. Dopraw farsz do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. 
  4. Kiedy cukinia się upiecze, od razu wyjmij ją z piekarnika i ostudź. Połóż po 4 plastry płasko na desce lub talerzu, przeplatając je na środku jak szachownicę. 
  5. Na środku każdej szachownicy umieść farsz. Zawiń końcówki plastrów, tak żeby powstała poduszeczka. Odwróć ostrożnie. Wtedy ładny wzór będzie u góry, a złączenie od spodu. Możesz dodatkowo owinąć wrap zblanszowaną łodyżką szczypiorku, ale nie jest to konieczne, bo przekąska trzyma kształt i nie rozwija się.

kieszonki z cukiniiRedakcja MojeGotowanie.pl

Czym jeszcze można wypełnić kabaczkowe zawiniątka?

Nadzienie z serka, łososia i papryki to tylko jeden z wielu pomysłów. Wrap z cukinii możesz wypełnić ulubionymi składnikami, musisz tylko pamiętać, by farsz nie był za rzadki. Sprawdzą się na przykład takie zestawienia jak:

  • sałatka jajeczna + tuńczyk,
  • grillowany kurczak + ser feta,
  • kozi ser + brokuły,
  • suszone pomidory + twaróg,
  • mięso mielone + czerwona fasola + pomidory.

Poduszeczki z cukinii możesz także przyrządzić na ciepło. Posyp wnętrze plastrów tartym parmezanem, dopiero potem nałóż wybrany farsz (na przykład mięsny). Zawiń wrap, nasmaruj go oliwą i ostrożnie połóż na patelni lub na blaszce z pergaminem. Smaż lub zapiekaj na złoty kolor jak placek