Ten przepis jest jeszcze prostszy niż receptura na klasyczny biszkopt na jajkach. Jest też błyskawiczny. Zdziwisz się, ile odpadnie ci pracy. Ledwo nagrzejesz piekarnik, będziesz już mieć gotowe surowe ciasto do pieczenia. Od nastawienia piekarnika możesz nawet zacząć. Jeśli chcesz zrobić z tym biszkoptem wyższy tort, wykorzystaj formę o średnicy 22-23 cm. Jeżeli zaś zależy ci na niższym placku do pokrycia kremem (bez krojenia na blaty, śmiało użyj tortownicy o średnicy 26 cm.
Jak zrobić oryginalny biszkopt bez jajek?
Pożegnaj dotychczasowy przepis. Bezjajeczny biszkopt przygotujesz metodą M-S - mokre-suche, podobnie jak robi się ciasto na muffinki. Ciasto biszkoptowe w tym wydaniu możesz też spokojnie wykorzystać właśnie na babeczki i ozdobić je ulubionym kremem - również bez jajek. Mieszamy osobno suche i płynne składniki, żaden mikser nie jest potrzebny. Wystarczy spora łycha i nieco „pary” w rękach. Płynne składniki po wymieszaniu muszą jedynie odpocząć kilka minut.
Biszkopt robimy na mące pszennej tortowej i pełnoziarnistej. Obie mąki trzeba przesiać przez gęste sito. Dzięki takiemu połączeniu i dodatkom, w tym olejowi, ciasto będzie odpowiednio „mięsiste”, miękkie, puszyste i lekkie. Nie sprawi żadnego problemu podczas krojenia na 2-3 blaty.
Najlepiej, podobnie jak inne biszkopty, studzić je powoli, w lekko uchylonym piekarniku. Wtedy nie straci nic z cennej wysokości. A rośnie jak grzyby po deszczu - na połączeniu proszku do pieczenia i sody. To doskonała alternatywa dla przepisów opartych na mocno ubitych jajkach, które gwarantują puszystość i wyrastanie ciasta do sufitu. Zamiast mleka, jeśli go nie tolerujesz, możesz użyć napoju sojowego, owsianego lub migdałowego. Są one dostępne w każdym sklepie.
Przepis na biszkopt bez jajek
Składniki (na formę o średnicy 22-26 cm):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej typu 1850
- 1 szklanka mąki tortowej typu 450
- 1/2-3/4 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo, opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st. C.
- Wymieszaj w mniejszej misce wszystkie płynne składniki i odłóż na parę minut.
- Do dużej miski przesiej przez drobne sito obie mąki i wymieszaj je dokładnie z cukrem i resztą suchych składników.
- Mokre składniki wlej do suchych i szybko wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
- Wystudź biszkopt, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku. Dopiero po wystudzeniu pokrój na blaty, nasącz i wykorzystaj tak, jak chcesz i lubisz.
Źródło przepisu: Eryk Wałkowicz, „Kuchnia roślinna dla każdego”, s. 195, Kraków 2017.
















