Nie, to nie nazwa dziwnego grzyba ani wolnostojącego garażu rodem z PRL-owskich bloków. To duma Podlasia, a swoją nazwę wzięła po prostu od sposobu przygotowania. Tytułowy „blaszak" to nic innego jak babka ziemniaczana lub też pieczony placek ziemniaczany. Masę ze startych kartofli rozsmarowuje się dość cienko na dużej blasze. Wystarczy nawet taka z wyposażenia piekarnika, bo nie są potrzebne wysokie ranty. Smak dania o 200% podkręca tłuszcz – ze słoniny lub podgardla, a do tego jeszcze wędzony boczek. Trudno wymarzyć sobie lepszą ucztę dla mięsożerców i miłośników tradycyjnej kuchni. Blaszak podlaski wyśmienicie smakuje solo, ale można go też łączyć w bardziej obfite obiadowe kombinacje.
Grunt to ziemniaki – jak je przygotować?
Przede wszystkim zadbaj o wybór odpowiedniej odmiany. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki o większej zawartości skrobi, do których nie trzeba dawać dużo mąki, żeby połączyły się w placek, a zyskują chrupiące, rumiane ranty. Podobnie jak na placki, trzeba je zatrzeć na tarce – na małych oczkach. Można także przepuścić je przez maszynkę z odpowiednią nakładką rozdrabniającą. Kluczowy jest następny krok. Ziemniaki należy odstawić (najlepiej na czas smażenia cebuli, boczku i słoniny). Wtedy puszczą wodę, którą trzeba odlać. Inaczej masa będzie zbyt rzadka i będziesz niepotrzebnie dosypywać coraz więcej mąki, a babka straci na delikatności i smaku.
Przepis na blaszak podlaski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g słoniny lub podgardla (2 łyżki tłuszczu)
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2–3 jajka
- 1 duża łyżka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i umyj je w zimnej wodzie. Zetrzyj je na najmniejszych oczkach tarki. Odstaw na kilka minut, żeby puściły wodę.
- Pokrój słoninę w kostkę. Wrzuć na suchą patelnię i powoli wytop tłuszcz. Podobnie potraktuj wędzony boczek – potnij go w kosteczkę – i dorzuć do słoniny. Przesmażaj razem przez kilka minut.
- Posiekaj cebulę i wrzuć ją do tłuszczu. Podgrzewaj, aż się zeszkli i zezłoci.
- Odlej wodę z ziemniaków. Dodaj do nich zawartość patelni.
- Dorzuć do masy jajka i przyprawy oraz łyżkę mąki. Przełóż wszystko na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną pergaminem. Rozprowadź na całej powierzchni.
- Piecz blaszak podlaski przez około 30–40 minut w 180°C.
Jak podawać blaszak podlaski?
Tradycyjną babkę ziemniaczaną rodem z Podlasia możesz podać solo. Pokrój ją w kwadraciki i serwuj podobnie jak placki. Przyda się kleks kwaśnej śmietany, warto też udekorować blaszak świeżą zieleninką – natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie pasują do niego różne kiszonki, choćby klasyczne ogórki ze słoika, które przełamują treściwe i dość tłuste wnętrze babki. Możesz także przyrządzić do świeżą surówkę, na przykład z kapusty – białej lub pekińskiej.
Blaszak podlaski może też odegrać rolę dodatku do mięsnego obiadu. Podaj go z potrawką z kurczaka lub z ulubionym gulaszem. Pasuje tu zarówno mięsny klasyk, taki jak gulasz po myśliwsku, jak i wegetariańska propozycja, typu strogonow z boczniaków.
Źródło: facebook.com/Ewaszczesna72

















