Ciasto agrestowe na jogurcie podczas upałów zachowa świeżość i wilgotność. Możesz je przechować w lodówce przez kilka dni (choć tyle na pewno nie wytrzyma - szybko zobaczysz spód blaszki). To szybkie ciasto jogurtowe zrobisz w wygodnej keksówce lub w formie na klasyczną babkę, ale możesz też przelać je do foremek na muffiny i piec 20-25 minut w zależności od wielkości foremek - jako babeczki. Daje mnóstwo możliwości zamienników i dodatków. Smakuje jak wspomnienie wakacji u babci - szczególnie ze szklanką mleka lub kakao obok.

Co można wymienić i podkręcić w tym przepisie?

Jeśli lubisz eksperymentować lub musisz coś podmienić, jest kilka możliwości. Owoce możesz wymienić na dowolne inne. Najlepiej będą pasować kwaskowate, a tych w lecie nie brakuje: maliny, jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, porzeczki czy rabarbar będą w sam raz.

Możesz też użyć po sezonie mrożonych (rozmrożonych wcześniej) owoców. Weź tylko pod uwagę, że takie ciasto będzie się trochę dłużej piekło. Najlepiej zrobić test patyczkiem - jeśli wyjdzie suchy, a ciasto jest rumiane z wierzchu, wypiek jest gotowy.

Jogurt możesz podmienić na kefir lub maślankę. Spróbować możesz nawet ze zsiadłym mlekiem. Nadadzą ciastu dokładnie te same walory - lekkość, puszystość, delikatność, wilgotność i lekki kwasek. Cukier wymienić możesz na mniej słodki erytrytol (dodaj go nieco więcej niż cukru) albo ksylitol. W cieście zachowają się tak samo, a są mniej kaloryczne.

Podajemy składniki na keksówkę o wymiarach u dołu na ok. 9 x 28 cm i u góry 13 x 32 cm lub nieco mniejszą. 

Przepis na jogurtowe ciasto agrestowe

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego w temp. pokojowej
  • 350 g obranego różowego lub zielonego agrestu w temp. pokojowej
  • 165 g masła w temp. pokojowej
  • 3 duże jajka lub 4 średnie jajka w temp. pokojowej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: cukier puder do posypania wystudzonego ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż do miksera masło oraz cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy). Ucieraj na jasną i puszystą masę. 
  2. Dodawaj do masy jajka - jedno po drugim, dodając kolejne dopiero, gdy poprzednie połączy się z masłem. Ucieraj do całkowitego połączenia się składników. 
  3. Zacznij nagrzewać piekarnik do 170 st. C - bez termoobiegu.
  4. Do masła utartego z jajkami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jogurt. Wymieszaj ręcznie: dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia się składników. 
  5. Wsyp agrest i wymieszaj krótko - do połączenia się z ciastem.
  6. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąkę pszenną. Przełóż ciasto, wyrównaj wierzch. 
  7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st. C bez termoobiegu, ok.55 minut lub do suchego patyczka. Przestudź ciasto agrestowe bez wyjmowania z formy, a następnie na kratce. 

Przed podaniem, wystudzone ciasto jogurtowe z agrestem posyp cukrem pudrem.