To ciasto naprawdę ratuje sytuację, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale kompletnie nie chce ci się spędzać godzin w kuchni. Robi się je dosłownie w kilka minut, praktycznie jedną ręką, i to z zamkniętymi oczami. Idealne, kiedy dzieci domagają się deseru albo goście dzwonią, że będą za godzinę. Jest miękkie, dobrze wyrośnięte, puszyste i nieprzyzwoicie wilgotne. I to wszystko bez miksera.
Jak zrobić leniwe ciasto czekoladowe z jagodami?
Nie ma tu żadnych skomplikowanych etapów. Najpierw wymieszaj składniki suche, potem dodaj mokre, dorzuć powidła, posiekaną czekoladę, wymieszaj i gotowe. Dzięki powidłom i owocom ciasto staje się superwilgotne. Surowa masa będzie dość gęsta, ale nie martw się. Taka właśnie ma być.
Jagody daj na wierzch, żeby delikatnie zatopiły się w cieście w trakcie pieczenia. Nie mieszaj owoców z masą. Dzięki temu nie opadną na dno. Po upieczeniu całość polej czekoladową polewą, ale dopiero gdy ciasto całkiem ostygnie, bo inaczej polewa wsiąknie w wierzch ciasta, zamiast na nim zastygnąć.
Ciekawym mykiem jest wykorzystanie wody gazowanej. Podobnie jak w cieście naleśnikowym, zwiększy ona puszystość i tego ciasta. Jeśli używasz mrożonych jagód, nie rozmrażaj ich, a od razu wysyp na ciasto. Inaczej puszczą zbyt dużo soku. Ciasto czekoladowe bez miksera najlepiej trzymać pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie najsmaczniejsze i nie ma ryzyka, że zacznie schnąć. Zniknie i tak, ani się obejrzysz.
Przepis na leniwe ciasto czekoladowe z jagodami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300-400 g świeżych lub mrożonych jagód
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo: tłuszcz i odrobina bułki tartej do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania
- Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Zacznij nagrzewać piekarnik do temp. 180 st. C.
- Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, cukier, kakao i cynamon. Wymieszaj łyżką.
- Wbij jajka, wlej olej i wodę gazowaną. Dodaj powidła.
- Całość wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Dorzuć posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
- Przelej ciasto do formy. Na wierzchu rozsyp jagody.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 60-65 minut (w zależności od piekarnika).
- Gdy ciasto wystygnie, zrób polewę: podgrzej śmietankę, dodaj połamane kawałki mlecznej czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia. Lekko przestudź i polej ciasto.
Co możesz podmienić w tym przepisie?
Jeśli nie masz jagód, użyj malin albo wiśni. One równie dobrze przełamują słodycz ciasta. Zamiast powideł śliwkowych możesz dodać dżem porzeczkowy lub wiśniowy.
Gorzka czekolada nadaje intensywnego smaku, ale jeśli wolisz łagodniejsze i słodsze wypieki, sięgnij po mleczną. W wersji wegańskiej wystarczy pominąć jajka (ciasto i tak wyjdzie) i zamienić śmietankę w polewie na roślinną alternatywę.
















