Przykładem kunsztu ludzi piekących pieczywo nad Bosforem mogą być tradycyjne bułeczki drożdżowe. W teorii nic tutaj zaskakującego – klasyczne składniki znane i nam, Polakom, z przygotowania choćby rozmaitych drożdżówek i pampuchów.
Największe różnice? Obecność w cieście typowo bałkańskiego składnika, czyli jogurtu naturalnego, a także orientalna posypka z sezamu i czarnuszki.
Jakie są wersje tureckich bułeczek poğaça?
Czy do buleczek poğaça można dodać jakieś nadzienie? Oczywiście! Turcy lubią jeść je niekoniecznie w wersji słodkiej, ale raczej na słono – z serem zbliżonym swoimi cechami do greckiej fety.
Dla nas Polaków może to być jednak zbyt duży odchył od normy, dlatego na początek polecamy przygotowanie klasycznej wersji, bez farszu. Sposób konsumpcji można wówczas pozostawić do wyboru każdemu jedzącemu z osobna. Bułeczki poğaça będą bowiem pasowały polskiemu podniebieniu także w słodkim wydaniu, czyli na przykład z dżemem, z serem i miodem i innymi tego rodzaju dodatkami.
Przepis na tureckie bułki drożdżowe (poğaça)
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży suszonych (2 torebki)
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- Płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Sezam
- Czarnuszka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do dużego naczynia – np. dużego garnka.
- Dodaj do mąki drożdże, cukier, jogurt, sól i olej.
- Mleko podgrzej, by stało się letnie i wlej do reszty składników.
- Zacznij wyrabiać ciasto łyżką, potem rękoma lub robotem kuchennym. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, może kleić się do rąk, ale nie dosypuj wtedy mąki – poskutkuje to zbyt twardymi bułeczkami.
- Przykryj wyrobione ciasto i odstaw na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło swoją objętość.
- Przygotuj blachę do pieczenia z wysokim rantem i dokładnie natłuść ją masłem lub olejem.
- Po wyrośnięciu odrywaj z ciasta nieduże kawałki i formuj z nich okrągłe bułki.
- Układaj wyrobione kulki w równych odstępach w blasze.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minuty i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Następnie posyp sezamem i czarnuszką.
- Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Po upieczeniu wyłóż bułeczki na kratce, by ostygły.

















