Jeśli ciasto drożdżowe kojarzy ci się z mozolnym wyrabianiem składników, mieszaniem i czekaniem, aż wyrośnie, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Ciasto mieszam łyżką i nie czekam, aż wyrośnie. Mimo tego niemal wychodzi z blaszki podczas pieczenia w piekarniku. Wychodzi mięciutkie i puszyste. Dodatkowo długo pozostaje świeże i nie wysycha nawet następnego dnia. Ciasto drożdżowe w 5 minut to prosty wypiek, idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasyczną drożdżówką.
Na czym polega trik z jajkami?
Do tego ciasta drożdżowego nie dodaję całych jajek. Nie ubijam też piany. Robię z nich natomiast kogel-mogel, czyli ucieram je z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (taką, jaką jadaliśmy będąc dziećmi). Ubite jajka sprawiają, że ciasto jest mięciutkie, puszyste i rośnie w oczach. Dodatkowo jest lekkie i bardziej napowietrzone, przez co mocniej wyrasta w piekarniku. Tak przygotowane ciasto nie wymaga odstawienia do podrośnięcia. Wkładam je do zimnego piekarnika i tam podczas nagrzewania ciasto wyrasta. Dzięki temu nie muszę sprawdzać, czy jest gotowe. Wszystko robi się niemal samo. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by użyć składników w temperaturze pokojowej (jajek i mleka).
Przepis na błyskawiczne ciasto drożdżowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka (ciepłego)
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- 150 g dowolnych owoców
Sposób przygotowania:
- Do miski wkrusz drożdże i utrzyj je łyżką z 2 łyżkami cukru, aż się rozpuszczą. Dosyp dwie łyżki mąki i 1 łyżkę mleka. Zostaw całość na czas przygotowania pozostałych składników.
- Do wysokiego pojemnika wbij całe jajka i wysp pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubij na gładką i puszystą masę. Jajka powinny wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wlej olej i mleko, wsyp sól i wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj ubite jajka oraz rozczyn drożdżowy. Całość wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Na ciasto wyłóż dowolne umyte i osuszone owoce. Na wierzch wyłóż kruszonkę, zrobioną z połączenia masła, mąki i cukru.
- Ciasto drożdżowe wstaw do zimnego piekarnika. Nagrzej do 180 stopni i piecz przez ok. 45 minut od momentu nagrzania. Gotowe oprósz cukrem pudrem.
















