Jeśli ciasto drożdżowe kojarzy ci się z mozolnym wyrabianiem składników, mieszaniem i czekaniem, aż wyrośnie, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Ciasto mieszam łyżką i nie czekam, aż wyrośnie. Mimo tego niemal wychodzi z blaszki podczas pieczenia w piekarniku. Wychodzi mięciutkie i puszyste. Dodatkowo długo pozostaje świeże i nie wysycha nawet następnego dnia. Ciasto drożdżowe w 5 minut to prosty wypiek, idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasyczną drożdżówką. 

Na czym polega trik z jajkami?

Do tego ciasta drożdżowego nie dodaję całych jajek. Nie ubijam też piany. Robię z nich natomiast kogel-mogel, czyli ucieram je z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (taką, jaką jadaliśmy będąc dziećmi). Ubite jajka sprawiają, że ciasto jest mięciutkie, puszyste i rośnie w oczach. Dodatkowo jest lekkie i bardziej napowietrzone, przez co mocniej wyrasta w piekarniku. Tak przygotowane ciasto nie wymaga odstawienia do podrośnięcia. Wkładam je do zimnego piekarnika i tam podczas nagrzewania ciasto wyrasta. Dzięki temu nie muszę sprawdzać, czy jest gotowe. Wszystko robi się niemal samo. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by użyć składników w temperaturze pokojowej (jajek i mleka).

Przepis na błyskawiczne ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka (ciepłego)
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 150 g dowolnych owoców

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkrusz drożdże i utrzyj je łyżką z 2 łyżkami cukru, aż się rozpuszczą. Dosyp dwie łyżki mąki i 1 łyżkę mleka. Zostaw całość na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Do wysokiego pojemnika wbij całe jajka i wysp pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubij na gładką i puszystą masę. Jajka powinny wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, wlej olej i mleko, wsyp sól i wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj ubite jajka oraz rozczyn drożdżowy. Całość wymieszaj łyżką do połączenia składników. 
  4. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Na ciasto wyłóż dowolne umyte i osuszone owoce. Na wierzch wyłóż kruszonkę, zrobioną z połączenia masła, mąki i cukru. 
  5. Ciasto drożdżowe wstaw do zimnego piekarnika. Nagrzej do 180 stopni i piecz przez ok. 45 minut od momentu nagrzania. Gotowe oprósz cukrem pudrem.