To jeden z moich ulubionych wypieków z jabłkami. Szybszy niż szarlotka, bardziej puszysty niż ciasta z olejem, łatwiejszy niż ucierane. Robię go nawet kilka razy w tygodniu, bo znika równie szybko jak się robi. Moje dzieci je uwielbiają, koniecznie posypane grubą warstwą cukru pudru. Wykorzystuję do niego każdy rodzaj jabłek, od twardej szarej renety, przez antonówki do słodkich papierówek. Możesz użyć swoich ulubionych.
Jak zrobić błyskawiczne ciasto z jabłkami?
Błyskawiczne ciasto z jabłkami nie wymaga długiej pracy. Przygotowuje się je podobnie jak biszkopt: najpierw należy ubić sztywną pianę z białek, dodać do niej cukier i żółtka, a na końcu delikatnie wymieszać z suchymi składnikami. Pamiętaj, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny przed pieczeniem.
Jabłka do tego ciasta możesz pokroić w plasterki lub w kostkę. Delikatne wciśnięcie ich w ciasto sprawi, że całość będzie bardziej wilgotna. Zamiast jabłek możesz użyć również innych sezonowych owoców, na przykład gruszek, śliwek czy brzoskwiń. Ciasto piecz do tzw. suchego patyczka. Nie trzymaj go zbyt długo w piekarniku, aby nie wyszło zbyt suche.
Przepis na błyskawiczne ciasto z jabłkami
Z podanych składników upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki:
- 3 jaja
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 3 jabłka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj owoce. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój na plasterki. Skrop je sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
- Następnie zrób ciasto. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej po łyżce cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i miksuj całość przez kilka sekund. Na koniec wsyp do masy przesianą wcześniej mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość łyżką, jedynie do połączenia się składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia (spód), a boki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej masę. Na wierzchu ułóż jabłka (możesz wcisnąć je lekko w ciasto). Posyp całość cynamonem (jeśli lubisz). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Przechowuj po przykryciem, aby nie wyschło.
















