Ten jabłecznik robię niemal z zamkniętymi oczami. Przepis znam na pamięć, bo to ciasto piekła też moja mama i babcia. Pamiętam je z dzieciństwa, koniecznie posypane grubą warstwą cukru pudru. Jako że wychodzi idealne za każdym razem, to niczego w nim nie zmieniam. Piekę dokładnie, jak w przepisie i mam słodkie co nieco do kawy i na spotkania rodzinne.
Jabłecznik, w którym spód nie przemaka
Mój jabłecznik robię z prostego ciasta ucieranego. Dzielę je na dwie części. Jedną wylewam na spód, a drugą na masę jabłkową. Ta jest zwarta i gęsta, dzięki czemu nie rozpada się podczas krojenia oraz nie moczy spodu. Do usmażonych jabłek dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. W ten sposób powstaje masa jabłkowa, która ma konsystencję lekkiego kisielu. Podczas pieczenia z jabłek nie wypływa sok, więc całość piecze się równomiernie. Innym sposobem na zagęszczenie jabłek jest dodanie do nich bezpośrednio mąki ziemniaczanej. Wystarczy przesiać ją przez sito i szybko wymieszać (uważaj na grudki!). Owoce zgęstnieją i ładnie będą trzymały formę po upieczeniu.
Przepis na jabłecznik
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób jabłkowe nadzienie. Jabłka obierz ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do nich sok z cytryny, cynamon i cukier (jeśli masz słodkie jabłka, to cukier możesz pominąć). Smaż owoce przez kilka minut, aż się rozpadną. Następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (uważaj, by nie było w niej grudek). Wymieszaj całość i zagotuj. Masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję podobną do kisielu. Odstaw ją do ostygnięcia.
- Potem przygotuj ciasto. Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij na jasną i puszystą masę. Następnie wlej olej i mleko i ubijaj razem przez chwilę. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Wymieszaj masę łopatką.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią połowę ciasta i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyłóż na nie jabłka oraz zalej drugą częścią ciasta. Piecz jeszcze przez pół godziny. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
















