Po co wydawać pieniądze na sztuczne mieszanki, skoro można zrobić coś smaczniejszego samemu? To pytanie na pewno zadasz sobie, gdy weźmiesz mały kęs tego sernika do ust. Są tu sprawdzone, dobre składniki, bez grama zbędnej chemii, jak to niestety ma nieraz miejsce w przypadku serników z torebki.
Jak zrobić szybki sernik na zimno?
Jedyne co trzeba zrobić, to rozpuścić galaretkę, wymieszać ją z serem, a potem dodać biszkopty i owoce oraz złożyć wszystko w jedną całość. Potem trochę czasu i pyszne ciasto na każdą okazję gotowe.
Jakby tego było mało, ekspresowy sernik na zimno to także szersze pole manewru w przypadku owocowych dodatków. Możesz zastosować świeże brzoskwinie, nektarynki, morele, a nawet wiśnie, maliny czy truskawki – nadadzą się niemalże wszystkie owoce, ale warto pamiętać o tym, że w razie potrzeby należy dosłodzić serową masę.
Przepis na błyskawiczny sernik na zimno z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 paczka biszkoptów
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g brzoskwiń
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania tortownicy o średnicy 20 cm. Wyłóż ją folią spożywczą.
- Obie galaretki rozpuść wg wskazań producenta, ale zrób to w dwóch osobnych miskach lub innych naczyniach. Jedna z galaretek trafi do masy serowej, druga zaś na wierzch ciasta.
- Dno tortownicy dokładnie wyłóż biszkoptami. Podobnie możesz zrobić z bokiem sernika.
- Twaróg sernikowy wymieszaj z cukrem waniliowym, a następnie dodaj rozpuszczoną i ochłodzoną już galaretkę. Zmiksuj na gładką masę.
- Gotową masę serową wylej na tortownicę wyłożoną biszkoptami.
- Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki, ostrożnie wyjmij z nich pestki. Pokrój na równe plastry.
- Wyłóż plasterki owoców na wylanej masie serowej. Na owocach rozprowadź drugą galaretkę.
- Odstaw do stężenia do lodówki najlepiej na 12 godzin. Wówczas osiągnie już właściwą konsystencję. Sernik będzie jednak nadawał się do spróbowania już po 2-3 godzinach.
Smacznego!
Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, możesz odrobinę dosłodzić masę serową – powinna wystarczyć ok. ¼ szklanki cukru pudru. Nie przesadzaj jednak z ilością cukru, zwłaszcza jeśli używasz dość słodkich galaretek. Dużo słodyczy zapewniają sernikowi także dojrzałe brzoskwinie.

















