Na czym zwykle robisz swój sernik bez pieczenia? Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że używasz wygodnego twarogu z wiaderka. To rzeczywiście dobre rozwiązanie, ale jest jeszcze lepsze. Serek homogenizowany użyty do tego deseru sprawi, że będzie on jeszcze lżejszy i pyszniejszy.

Czy warto zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych?

Serek homogenizowany to świetna alternatywa dla sera z wiaderka – ma delikatniejszy smak, gładką konsystencję i nie wymaga miksowania. Dobrze łączy się z galaretkami i tworzy lekkie, kremowe warstwy, które nie są zbyt tłuste ani ciężkie. 

W porównaniu do tradycyjnego sernika na zimno, wersja na serkach homogenizowanych jest bardziej puszysta i świeża. A przy tym to składnik, który często masz już w lodówce. Zadbaj tylko o odpowiednią jego ilość. W zależności od gramatur różnych serków, powinieneś przygotować 3-4 opakowania.

Przepis na sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych 
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • świeże maliny (garść)
  • borówki amerykańskie (garść)
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 102 łyżki cukru pudru (do śmietany)
  • kilka listków mięty (opcjonalnie, do dekoracji)

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz herbatniki na drobny piasek – możesz to zrobić w malakserze albo włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem. Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
  2. Wyłóż masę herbatnikową na dno tortownicy (ok. 20–22 cm średnicy), dobrze dociśnij łyżką lub dnem szklanki. Wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. W międzyczasie rozpuść galaretkę cytrynową we wrzątku, zgodnie z zaleceniami producenta. Odstaw do przestudzenia– niech będzie lekko tężejąca.
  4. Wymieszaj połowę serków homogenizowanych z tężejącą galaretką cytrynową. Przelej masę na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Rozpuść jedną galaretkę malinową we wrzątku także zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy zacznie lekko tężeć, wylej ją na zastygniętą warstwę serową. Wstaw ponownie do lodówki, aż warstwa stężeje.
  6. Drugą galaretkę malinową również rozpuść, przestudź i wymieszaj z pozostałymi serkami homogenizowanymi. Wylej tę masę jako ostatnią warstwę i ponownie schładzaj, aż całość będzie dobrze ścięta (minimum 2 godziny, najlepiej całą noc).
  7. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Ozdób wierzch sernika bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego, świeżymi malinami, borówkami i listkami mięty.

Smacznego!