Na czym zwykle robisz swój sernik bez pieczenia? Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że używasz wygodnego twarogu z wiaderka. To rzeczywiście dobre rozwiązanie, ale jest jeszcze lepsze. Serek homogenizowany użyty do tego deseru sprawi, że będzie on jeszcze lżejszy i pyszniejszy.
Czy warto zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych?
Serek homogenizowany to świetna alternatywa dla sera z wiaderka – ma delikatniejszy smak, gładką konsystencję i nie wymaga miksowania. Dobrze łączy się z galaretkami i tworzy lekkie, kremowe warstwy, które nie są zbyt tłuste ani ciężkie.
W porównaniu do tradycyjnego sernika na zimno, wersja na serkach homogenizowanych jest bardziej puszysta i świeża. A przy tym to składnik, który często masz już w lodówce. Zadbaj tylko o odpowiednią jego ilość. W zależności od gramatur różnych serków, powinieneś przygotować 3-4 opakowania.
Przepis na sernik na zimno na serkach homogenizowanych
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 2 opakowania galaretki malinowej
- świeże maliny (garść)
- borówki amerykańskie (garść)
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 102 łyżki cukru pudru (do śmietany)
- kilka listków mięty (opcjonalnie, do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Pokrusz herbatniki na drobny piasek – możesz to zrobić w malakserze albo włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem. Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
- Wyłóż masę herbatnikową na dno tortownicy (ok. 20–22 cm średnicy), dobrze dociśnij łyżką lub dnem szklanki. Wstaw do lodówki na 20 minut.
- W międzyczasie rozpuść galaretkę cytrynową we wrzątku, zgodnie z zaleceniami producenta. Odstaw do przestudzenia– niech będzie lekko tężejąca.
- Wymieszaj połowę serków homogenizowanych z tężejącą galaretką cytrynową. Przelej masę na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Rozpuść jedną galaretkę malinową we wrzątku także zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy zacznie lekko tężeć, wylej ją na zastygniętą warstwę serową. Wstaw ponownie do lodówki, aż warstwa stężeje.
- Drugą galaretkę malinową również rozpuść, przestudź i wymieszaj z pozostałymi serkami homogenizowanymi. Wylej tę masę jako ostatnią warstwę i ponownie schładzaj, aż całość będzie dobrze ścięta (minimum 2 godziny, najlepiej całą noc).
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Ozdób wierzch sernika bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego, świeżymi malinami, borówkami i listkami mięty.
Smacznego!

















