Kiedy ten deser lądował na stole u babci podczas spotkań rodzinnych, wszystkie rozmowy milkły, pilne sprawy od razu schodziły na bok, a drobne niesnaski między nami - wnukami - znikały, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Każdy nadstawiał talerzyk, żeby załapać się na jak największy kawałek. Sernik budyniowy ze śliwkami miał (i nadal ma!) moc łączenia pokoleń. Przepis wygląda na długi, ale jest bardzo łatwy, a smak wypieku to bajka.
Jak zrobić sernik budyniowy ze śliwkami?
Wypiek składa się z 3 warstw. Do przygotowania spodu moja kochana i oszczędna babcia Zosia zużywała domowe ciasteczka maślane, które się pokruszyły lub lekko przeschły i nie były już tak apetyczne. Druga warstwa to masa sernikowo-budyniowa. Babcia kupowała półtłusty twaróg, który przepuszczała trzy razy przez maszynkę. Ja czasem odpuszczam sobie ten etap, wybierając dobrej jakości ser z wiaderka gotowy do użycia (możesz postąpić tak samo). W oryginalnym przepisie, zgodnie z notatkami babci, do masy dodaje się zwykły biały cukier, ale ja często zamieniam go na ksylitol (w tej samej ilości) lub mieszam drobny cukier do wypieków pół na pół z erytrytolem (erytrytol jest mniej słodki). Górna warstwa sernika to jesienne owoce. Możesz użyć dowolnych dojrzałych śliwek, ale z doświadczenia podpowiem, że to ciasto wychodzi najsmaczniejsze z węgierkami.
Przepis na sernik budyniowy ze śliwkami
Składniki (na formę 20 cm x 30 cm lub tortownicę 24 cm):
Na spód
- 250 g ciasteczek maślanych (mogą być czerstwe)
- 100 g masła
- ok. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na masę serową
- 1 kg trzykrotnie zmielonego półtłustego sera białego (lub sera z wiaderka)
- 300 ml mleka
- 2 torebki budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru)
- 5 jajek „zerówek”
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 500 g śliwek
Sposób przygotowania:
- Jedno opakowanie budyniu wymieszaj z 1/2 szklanki mleka.
- Do reszty mleka dodaj 2 łyżki cukru i doprowadź do wrzenia.
- Następnie cienkim strumieniem wlewaj mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotuj do zgęstnienia.
- Odstaw do wystudzenia.
- Masło roztop w rondelku na małym ogniu.
- Ciasteczka zmiksuj na piach (lub włóż do plastikowego woreczka i zmiażdż wałkiem).
- Okruchy przesyp do miski, dodaj roztopione, przestudzone masło, cynamon i wymieszaj.
- Masę rozprowadź na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj.
- Zmiksuj przestudzony budyń.
- Następnie dodaj twaróg (w temperaturze pokojowej), proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, jajka, ekstrakt oraz cukier. Zmiksuj tylko do połączenia.
- Tak przygotowaną kremową masę wylej na ciasteczkowy spód.
- Śliwki umyj, osusz, pokrój na połówki, usuń pestki.
- Rozłóż owoce na wierzchu sernika (skórką do dołu).
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a tuż przed wstawieniem ciasta obniż temperaturę do 160 stopni C.
- Ciasto piecz ok. 90 minut.
Gotowy sernik budyniowy ze śliwkami studź w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Możesz dodatkowo posypać go cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.
















