Jeśli lubisz szarlotkę, ale nie chcesz włączać piekarnika, pokochasz ten przepis. To ciasto warstwowe, które wygląda bardzo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Na spodzie biszkopty, potem kremowy budyń, warstwa herbatników, soczyste jabłka z galaretką i czekoladowa polewa. Bez ucierania, wałkowania i pieczenia. Robi się je szybko, choć najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Idealne na rodzinne spotkania, święta albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na domowy smakołyk.
Przepis na budyniową szarlotkę
Składniki na warstwę jabłkową:
- trochę więcej niż 1 kg jabłek (lub jeden duży słoik prażonych jabłek)
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- sok z cytryny
- ½ szklanki wody (jeśli zajdzie potrzeba)
- 2 galaretki o dowolnym smaku (polecam brzoskwiniową lub agrestową)
Składniki na warstwę budyniową:
- 600 ml mleka do gotowania
- 200 ml zimnego mleka do rozpuszczenia proszku
- 2 budynie waniliowe
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- biszkopty (okrągłe lub podłużne)
Składniki na polewę:
- czekolada gorzka (połamana)
- 3-4 łyżki mleka
- dodatkowe 1-2 łyżki zimnego mleka (do ewentualnego rozrzedzenia polewy)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę do ciasta. Na dnie ułóż biszkopty.
- Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Jeśli są kwaśne, dodaj cukier. Skrop sokiem z cytryny i duś do miękkości. Jeśli owoce puszczą za mało soku, dolej trochę wody.
- Gdy jabłka będą miękkie, zdejmij je z ognia i wsyp galaretki w proszku. Dokładnie wymieszaj. Nie gotuj już jabłek po dodaniu galaretki. Odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Masę jabłkową rozsmaruj na warstwie biszkoptów.
- Zagotuj 600 ml mleka. W osobnym naczyniu wymieszaj 200 ml zimnego mleka z budyniami i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodaj cukier, zamieszaj, a następnie wlej rozrobiony proszek budyniowy. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wylej gorący budyń na warstwę jabłek i rozprowadź równą warstwą. Odstaw ciasto do przestudzenia.
- Czekoladę rozpuść z mlekiem na małym ogniu, mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta lub się zważy, dodaj 1-2 łyżki zimnego mleka. Gotową polewę rozprowadź po wierzchu ciasta.
- Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na noc.
GettyImages, Liudmila Chernetska
Modyfikacje budyniowej szarlotki
To ciasto można przygotować na kilka sposobów, dostosowując je do własnych upodobań i zawartości szafki. Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć deserowej lub mlecznej – uzyskasz słodszy smak.
W wersji bardziej orzeźwiającej warto dodać do jabłek galaretkę cytrynową lub agrestową.
Na górę możesz ułożyć drugą warstwę biszkoptów.
Budyń daje się wzbogacić poprzez dodanie do niego serka mascarpone – masa będzie wtedy jeszcze bardziej kremowa. A jeśli wolisz ciasto mniej słodkie, wystarczy zredukować ilość cukru w obu warstwach.
Budyniowa szarlotka daje się dobrze kroić, wygląda efektownie i pozwala eksperymentować z dodatkami – świetnie pasują do niej cynamon, rodzynki albo kilka kropli aromatu waniliowego w budyniu.

















