Jeśli lubisz szarlotkę, ale nie chcesz włączać piekarnika, pokochasz ten przepis. To ciasto warstwowe, które wygląda bardzo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Na spodzie biszkopty, potem kremowy budyń, warstwa herbatników, soczyste jabłka z galaretką i czekoladowa polewa. Bez ucierania, wałkowania i pieczenia. Robi się je szybko, choć najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Idealne na rodzinne spotkania, święta albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na domowy smakołyk.

Przepis na budyniową szarlotkę

Składniki na warstwę jabłkową:

  • trochę więcej niż 1 kg jabłek (lub jeden duży słoik prażonych jabłek)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki wody (jeśli zajdzie potrzeba)
  • 2 galaretki o dowolnym smaku (polecam brzoskwiniową lub agrestową)

Składniki na warstwę budyniową:

  • 600 ml mleka do gotowania
  • 200 ml zimnego mleka do rozpuszczenia proszku
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • biszkopty (okrągłe lub podłużne)

Składniki na polewę:

  • czekolada gorzka (połamana)
  • 3-4 łyżki mleka
  • dodatkowe 1-2 łyżki zimnego mleka (do ewentualnego rozrzedzenia polewy)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj formę do ciasta. Na dnie ułóż biszkopty.
  2. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Jeśli są kwaśne, dodaj cukier. Skrop sokiem z cytryny i duś do miękkości. Jeśli owoce puszczą za mało soku, dolej trochę wody. 
  3. Gdy jabłka będą miękkie, zdejmij je z ognia i wsyp galaretki w proszku. Dokładnie wymieszaj. Nie gotuj już jabłek po dodaniu galaretki. Odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  4. Masę jabłkową rozsmaruj na warstwie biszkoptów.
  5. Zagotuj 600 ml mleka. W osobnym naczyniu wymieszaj 200 ml zimnego mleka z budyniami i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodaj cukier, zamieszaj, a następnie wlej rozrobiony proszek budyniowy. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  6. Wylej gorący budyń na warstwę jabłek i rozprowadź równą warstwą. Odstaw ciasto do przestudzenia.
  7. Czekoladę rozpuść z mlekiem na małym ogniu, mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta lub się zważy, dodaj 1-2 łyżki zimnego mleka. Gotową polewę rozprowadź po wierzchu ciasta.
  8. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na noc.

GettyImages, Liudmila Chernetska

Modyfikacje budyniowej szarlotki

To ciasto można przygotować na kilka sposobów, dostosowując je do własnych upodobań i zawartości szafki. Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć deserowej lub mlecznej – uzyskasz słodszy smak.

W wersji bardziej orzeźwiającej warto dodać do jabłek galaretkę cytrynową lub agrestową.

Na górę możesz ułożyć drugą warstwę biszkoptów.

Budyń daje się wzbogacić poprzez dodanie do niego serka mascarpone – masa będzie wtedy jeszcze bardziej kremowa. A jeśli wolisz ciasto mniej słodkie, wystarczy zredukować ilość cukru w obu warstwach.

Budyniowa szarlotka daje się dobrze kroić, wygląda efektownie i pozwala eksperymentować z dodatkami – świetnie pasują do niej cynamon, rodzynki albo kilka kropli aromatu waniliowego w budyniu.