Takie sprawdzone, proste przepisy, które zawsze się udają, są na wagę złota. Przygotowanie kruchego ciasta na tartę to żadna filozofia. Budyń też raczej każdy umie przygotować. A rabarbar? Wystarczy go obrać i to wszystko. A w dodatku, ten banalnie prosty przepis, który posmakuje każdemu, wygląda jak z najlepszej cukierni.
Przepis na kruche ciasto na tartę
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosyp też cukier puder, jeśli ma dużo grudek, przetrzyj go przez sitko. Wymieszaj ostrożnie, żeby nie spowiła się mączna chmura.
- Do środka wkrój zimne masło prosto z lodówki. Szybko zagnieć ciasto, ale tak, żeby całe mało zostało roztarte. Chodzi o to, żeby nie zdążyło się ogrzać od ciepłych dłoni. Początkowo wyjdzie z tego kruszonka. Wbij do niej 2 żółtka i zagnieć tylko do połączenia składników. Potem owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Potem rozwałkuj je i wyłóż nim spód blaszki, łącznie z rantami, może to być klasyczna keksówka lub forma o wymiarach 20x20 cm. Jeśli nie przepadasz za wałkowaniem, możesz urywać kawałki ciasta lub odkrajać je nożem, a potem wylepić nimi blaszkę.
- Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut, żeby się trochę zrumieniło. Gotowe odstaw do przestudzenia.
Przepis na warstwę budyniową
Składniki:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 3 łodygi rabarbaru
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od zrobienia budyniu. Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj ekstrakt waniliowy (możesz też wyskrobać ziarenka z laski wanilii lub po prostu zrobić budyń śmietankowy) i szczyptę soli. Podgrzewaj, aż zacznie się gotować. W tym czasie wlej do szklanki pozostałe 100 ml mleka, dodaj żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj na gładką masę i powoli wlej ją do gotującego się mleka. Mieszaj przez cały czas (najlepiej rózgą kuchenną), nie przerywając nawet na chwilę. Gotowy budyń powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję. Potem zdejmij go z palnika i poczekaj chwilę, aż trochę przestygnie.
- Teraz masz czas na przygotowanie rabarbaru. Odetnij z łodyg końcówki z obu stron. Jeśli jest taka potrzeba, obierz je dodatkowo. Nie musisz ich kroić, chyba że wolisz wersję z mniejszymi kawałkami.
- Na kruche ciasto na tartę przelej budyń, powinien być nadal dość ciepły. Na nim rozłóż rabarbar w poprzek formy. Delikatnie dociśnij go, żeby częściowo znalazł się w masie budyniowej.
- Ciasto z rabarbarem i budyniem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Gotowe schłódź w blaszce, wcześniej go nie wyjmuj, bo budyń może z niego wypłynąć. Jeśli chcesz, przed podaniem, możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.


















