Takie sprawdzone, proste przepisy, które zawsze się udają, są na wagę złota. Przygotowanie kruchego ciasta na tartę to żadna filozofia. Budyń też raczej każdy umie przygotować. A rabarbar? Wystarczy go obrać i to wszystko. A w dodatku, ten banalnie prosty przepis, który posmakuje każdemu, wygląda jak z najlepszej cukierni.

Przepis na kruche ciasto na tartę

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosyp też cukier puder, jeśli ma dużo grudek, przetrzyj go przez sitko. Wymieszaj ostrożnie, żeby nie spowiła się mączna chmura.
  2. Do środka wkrój zimne masło prosto z lodówki. Szybko zagnieć ciasto, ale tak, żeby całe mało zostało roztarte. Chodzi o to, żeby nie zdążyło się ogrzać od ciepłych dłoni. Początkowo wyjdzie z tego kruszonka. Wbij do niej 2 żółtka i zagnieć tylko do połączenia składników. Potem owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. 
  3. Potem rozwałkuj je i wyłóż nim spód blaszki, łącznie z rantami, może to być klasyczna keksówka lub forma o wymiarach 20x20 cm. Jeśli nie przepadasz za wałkowaniem, możesz urywać kawałki ciasta lub odkrajać je nożem, a potem wylepić nimi blaszkę.
  4. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut, żeby się trochę zrumieniło. Gotowe odstaw do przestudzenia.

Przepis na warstwę budyniową

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łodygi rabarbaru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od zrobienia budyniu. Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj ekstrakt waniliowy (możesz też wyskrobać ziarenka z laski wanilii lub po prostu zrobić budyń śmietankowy) i szczyptę soli. Podgrzewaj, aż zacznie się gotować. W tym czasie wlej do szklanki pozostałe 100 ml mleka, dodaj żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj na gładką masę i powoli wlej ją do gotującego się mleka. Mieszaj przez cały czas (najlepiej rózgą kuchenną), nie przerywając nawet na chwilę. Gotowy budyń powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję. Potem zdejmij go z palnika i poczekaj chwilę, aż trochę przestygnie.
  2. Teraz masz czas na przygotowanie rabarbaru. Odetnij z łodyg końcówki z obu stron. Jeśli jest taka potrzeba, obierz je dodatkowo. Nie musisz ich kroić, chyba że wolisz wersję z mniejszymi kawałkami.
  3. Na kruche ciasto na tartę przelej budyń, powinien być nadal dość ciepły. Na nim rozłóż rabarbar w poprzek formy. Delikatnie dociśnij go, żeby częściowo znalazł się w masie budyniowej.
  4. Ciasto z rabarbarem i budyniem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Gotowe schłódź w blaszce, wcześniej go nie wyjmuj, bo budyń może z niego wypłynąć. Jeśli chcesz, przed podaniem, możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.