To nasza mała, domowa tradycja. Mikołajkowe rogaliki są kruchutkie, budyniowe, waniliowe i pyszne - więcej pochwalnych przymiotników na ich temat już chyba nie mogę zmieścić w jednym zdaniu. Robi się je prosto, a można dość długo przechowywać. Oczywiście, jeśli cokolwiek zostanie na kolejny dzień...
Ładnie zapakowane rogaliki waniliowe mogą stanowić uroczy dodatek do prezentów mikołajkowych albo świątecznych. Ja pakuję je zawsze w celofan i przewiązuje kawałkami pięknej wstążki. Córki zawsze mówią, że te ciasteczka są o wiele lepsze, niż zwyczajne pierniczki.
Przepis na budyniowe ciasteczka waniliowe
Tym ciasteczkom tak naprawdę możesz nadać dowolny kształt. Ja zawsze formuję z nich półksiężyce, ale tak naprawdę możesz je wypiec jako okrągłe ciacha, albo wyciąć foremkami choinki, skarpety czy inne świąteczne kształty. To nie jest jednak takie łatwe, bo ciasto łatwiej formować dłońmi (jest dość lepiące).
Składniki:
- 250 g mąki
- saszetka budyniu waniliowego
- 50 g cukru brązowego
- 200 g masła
- odrobina esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski przesiej mąkę i proszek budyniowy. Dodaj cukier brązowy, miękkie masło i esencję waniliową (ilość według uznania, bo nie każdy lubi intensywnie waniliowe ciasteczka - ja zazwyczaj dodaję 1 łyżeczkę).
- Wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Gdy ciasto będzie jednolite, podziel je na 4 porcje. Każdą rozwałkowuj na podsypanym mąką blacie i formuj kształty. Ciasto jest dość lepkie, więc ja stosuję prosty patent - formuję długi wałek i potem kroję go na plastry, które lekko wyginam na kształt półksiężyców.
- Piecz przez 12 minut.
Jak zrobić posypkę do budyniowych rogalików?
Chociaż budyniowe ciasteczka świetnie smakują solo, możesz też obtoczyć je pyszną mieszanką. W miseczce wymieszaj 100 g cukru pudru z odrobiną cynamonu. Dokładnie połącz, aby nie było grudek. Potem jeszcze ciepłe rogaliki zanurzaj w mieszance, np. używając do tego 2 widelców. Układaj do wystygnięcia. Zamiast cynamonu możesz tez wykorzystać odrobinę cukru wanilinowego, aby podkręcić podwójnie waniliowy posmak ciasteczek.
Co można zmienić w tym przepisie?
Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz do tych ciasteczek dodać inny budyń, np. czekoladowy albo pistacjowy. To też nada im ciekawego posmaku, a całość z pewnością wyjdzie bardzo apetycznie. Esencję waniliową możesz również zastąpić inną - np. migdałową. Zamiast cukru brązowego możesz do masy dodać ten zwykły, a smak rogalików będzie wtedy jeszcze delikatniejszy.
















