To ciasto bez pieczenia ma wiele nazw, możesz je znać np. jako 3-bit. Składa się z maślanych herbatników, masy budyniowej, kajmaku oraz masy śmietankowej. Wierzch obsypany jest kakao i ozdobiony sezonowymi owocami, u mnie - malinami. W mojej rodzinie nazywamy go budyniowcem, ponieważ wszyscy jednogłośnie uwielbiamy domowy budyń, a to właśnie jest najważniejsza część tego deseru. 

Jak zrobić budyniowiec bez pieczenia ze śmietankowym kremem?

Jeśli chodzi o budyniowiec bez pieczenia, to jedynym etapem, któremu trzeba poświęcić trochę czasu, jest właśnie przygotowanie kremu budyniowego. Nie przepadam za gotowcami i budyniem z torebki, więc szykuję tę warstwę od podstaw z prostych składników. Dzięki temu całość ma cudowny smak, zapach prawdziwej wanilii oraz idealną konsystencję masy. 

Zwykle robię tak, że szykuję budyń dzień wcześniej i go schładzam (czyli od punktu 1 do punktu 5 z przepisu poniżej), a dopiero następnego dnia robię z niego krem i ubijam na świeżo śmietanę, a potem składam cały deser. Przed zaczęciem kolejnego etapu, czyli przed robieniem kremu budyniowego, zwróć uwagę, żeby masło było w temperaturze pokojowej - wyjmij je minimum 3 godziny wcześniej z lodówki. 

Przepis na budyniowiec bez pieczenia z owocami

Składniki (na foremkę 18 cm x 28 cm): 

Krem budyniowy

  • 750 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 140 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • 160 g mąki pszennej np. tortowej (typ 450)
  • 170 g miękkiego masła

Krem śmietankowy

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych 
  • 300 g kajmaku w puszce
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia lub 2 łyżki kakao
  • maliny do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku ugotuj 500 ml mleka.
  2. Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z żółtkami cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, a także mąką pszenną. 
  3. Gdy mleko będzie się “podnosić”, wlej do niego zmiksowaną masę.
  4. Gotuj ją na maleńkim ogniu i mieszaj rózgą cały czas, żeby się nie przypaliła. 
  5. Tak przygotowany budyń waniliowy odstaw na minimum 3-4 godziny do całkowitego ostygnięcia. 
  6. Następnie miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera na jasny puch (przez ok. 3-4 minuty). 
  7. Po tym czasie dodawaj stopniowo po czubatej łyżce przygotowanego wcześniej domowego budyniu, za każdym razem mieszając. Ma powstać gładki krem. Zdejmij go z kuchenki, przestudź, a następnie wstaw na chwilę do lodówki. 
  8. W prostokątnej foremce ułóż pierwszą warstwę herbatników. 
  9. Na herbatnikach rozsmaruj cienką warstwę kajmaku.
  10. Następnie ułóż drugą warstwę herbatników.
  11. Krem budyniowy wyciągnij z lodówki i nałóż go na drugą warstwę herbatników, wyrównaj warstwę łyżką.
  12. Ułóż ostatnią warstwę herbatników.
  13. Mocno schłodzoną śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem na sztywny krem. 
  14. Wyłóż krem na herbatniki. 
  15. Wierzch deseru posyp startą na tarce gorzką czekoladą lub kakao.
  16. Udekoruj malinami lub innymi owocami. 

Budyniowiec bez pieczenia przed podaniem włóż do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu herbatniki zmiękną, a ciacho będzie się bez problemu kroić. 

A jeśli szukasz dodatkowych inspiracji do przygotowania deseru, zajrzyj na nasz kanał messenger, gdzie 2 razy dziennie nasza wydawczyni, Marta, publikuje starannie wybrane przepisy. Znajdziesz tam wspaniałe szarlotki, ciasta drożdżowe i kruche oraz przepisy na domowe dżemy, które idealnie sprawdzą się do ciast. Zapraszamy!

Źródło przepisu: www.poprostupycha.com.pl