To ciasto bez pieczenia ma wiele nazw, możesz je znać np. jako 3-bit. Składa się z maślanych herbatników, masy budyniowej, kajmaku oraz masy śmietankowej. Wierzch obsypany jest kakao i ozdobiony sezonowymi owocami, u mnie - malinami. W mojej rodzinie nazywamy go budyniowcem, ponieważ wszyscy jednogłośnie uwielbiamy domowy budyń, a to właśnie jest najważniejsza część tego deseru.
Jak zrobić budyniowiec bez pieczenia ze śmietankowym kremem?
Jeśli chodzi o budyniowiec bez pieczenia, to jedynym etapem, któremu trzeba poświęcić trochę czasu, jest właśnie przygotowanie kremu budyniowego. Nie przepadam za gotowcami i budyniem z torebki, więc szykuję tę warstwę od podstaw z prostych składników. Dzięki temu całość ma cudowny smak, zapach prawdziwej wanilii oraz idealną konsystencję masy.
Zwykle robię tak, że szykuję budyń dzień wcześniej i go schładzam (czyli od punktu 1 do punktu 5 z przepisu poniżej), a dopiero następnego dnia robię z niego krem i ubijam na świeżo śmietanę, a potem składam cały deser. Przed zaczęciem kolejnego etapu, czyli przed robieniem kremu budyniowego, zwróć uwagę, żeby masło było w temperaturze pokojowej - wyjmij je minimum 3 godziny wcześniej z lodówki.
Przepis na budyniowiec bez pieczenia z owocami
Składniki (na foremkę 18 cm x 28 cm):
Krem budyniowy
- 750 ml mleka
- 4 żółtka
- 140 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 160 g mąki pszennej np. tortowej (typ 450)
- 170 g miękkiego masła
Krem śmietankowy
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych
- 300 g kajmaku w puszce
- kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia lub 2 łyżki kakao
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W garnku ugotuj 500 ml mleka.
- Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z żółtkami cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, a także mąką pszenną.
- Gdy mleko będzie się “podnosić”, wlej do niego zmiksowaną masę.
- Gotuj ją na maleńkim ogniu i mieszaj rózgą cały czas, żeby się nie przypaliła.
- Tak przygotowany budyń waniliowy odstaw na minimum 3-4 godziny do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera na jasny puch (przez ok. 3-4 minuty).
- Po tym czasie dodawaj stopniowo po czubatej łyżce przygotowanego wcześniej domowego budyniu, za każdym razem mieszając. Ma powstać gładki krem. Zdejmij go z kuchenki, przestudź, a następnie wstaw na chwilę do lodówki.
- W prostokątnej foremce ułóż pierwszą warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmaruj cienką warstwę kajmaku.
- Następnie ułóż drugą warstwę herbatników.
- Krem budyniowy wyciągnij z lodówki i nałóż go na drugą warstwę herbatników, wyrównaj warstwę łyżką.
- Ułóż ostatnią warstwę herbatników.
- Mocno schłodzoną śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem na sztywny krem.
- Wyłóż krem na herbatniki.
- Wierzch deseru posyp startą na tarce gorzką czekoladą lub kakao.
- Udekoruj malinami lub innymi owocami.
Budyniowiec bez pieczenia przed podaniem włóż do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu herbatniki zmiękną, a ciacho będzie się bez problemu kroić.
A jeśli szukasz dodatkowych inspiracji do przygotowania deseru, zajrzyj na nasz kanał messenger, gdzie 2 razy dziennie nasza wydawczyni, Marta, publikuje starannie wybrane przepisy. Znajdziesz tam wspaniałe szarlotki, ciasta drożdżowe i kruche oraz przepisy na domowe dżemy, które idealnie sprawdzą się do ciast. Zapraszamy!
Źródło przepisu: www.poprostupycha.com.pl
















