To nie jest zwykłe ciasto budyniowe, do którego sypiesz proszek i gotowe. Ten wypiek jest o niebo lepszy, bo podwójnie budyniowy. Nie dość, że dodaję proszek do masy, to dodatkowo do ciasta dodaję ugotowany budyń. Jednak najciekawsza jest w nim śmietankowa kruszonka. Takiej na pewno jeszcze nie robiłaś i nie jadłaś. Zapewniam, że smakuje genialnie.

Jak zrobić śmietankową kruszonkę do ciasta budyniowego?

Śmietankowa kruszonka w niczym nie przypomina klasycznej, orzechowej czy migdałowej. Przygotowuje się ją niemal jak bitą śmietanę. Najpierw należy ubić kremówkę na sztywną pianę, następnie dodać do niej cukier, żółtko i mąkę. W ten sposób powstanie gęsta masa, która po zmrożeniu w zamrażalniku stwardnieje, a starta na ciasto stworzy chrupiącą warstwę o śmietankowym smaku. Tę pyszną kruszonkę możesz przygotować również do innych ciast, nie tylko budyniowych. Będzie pasowała do ciasta jogurtowego, a także drożdżowego. Polecam!

Przepis na podwójnie budyniowe ciasto z kruszonką śmietankową

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g proszku budyniowego śmietankowego
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Składniki na budyń:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób śmietankową kruszonkę, ponieważ trzeba ją porządnie schłodzić przed wyłożeniem na ciasto. Śmietankę kremówkę przełóż do miski i ubij na sztywno (jak na bitą śmietanę). Dodaj do niej cukier i dalej ubijaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj żółtko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, aż składniki się połączą (powinno powstać gęste ciasto). Przełóż je do woreczka foliowego, szczelnie zawiąż i włóż do zamrażarki na czas przygotowania ciasta.
  2. Następnie ugotuj budyń. W rondelku zagotuj połowę mleka z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej całość do rondelka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Zostaw do ostygnięcia (przykryj z wierzchu folią, aby nie powstał kożuch).
  3. Do miski przełóż masło i utrzyj je z połową szklanki cukru na jasną i puszystą masę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy maślanej i wymieszaj całość ze sobą. Następnie wlej śmietankę, cały czas miksując. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki do połączenia (ciasto będzie bardzo gęste). Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do niej po łyżce pozostały cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Ubitą pianę połącz z pozostałym ciastem. Wymieszaj całość razem delikatnie łopatką.
  4. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej połowę ciasta, wyłóż na nie łyżeczką budyń (po bokach), przykryj go pozostałym ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po tym czasie zetrzyj na ciasto kruszonkę śmietankową. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż się zrumieni. 
  5. Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.

Adobe Stock, KCULP