To nie jest zwykłe ciasto budyniowe, do którego sypiesz proszek i gotowe. Ten wypiek jest o niebo lepszy, bo podwójnie budyniowy. Nie dość, że dodaję proszek do masy, to dodatkowo do ciasta dodaję ugotowany budyń. Jednak najciekawsza jest w nim śmietankowa kruszonka. Takiej na pewno jeszcze nie robiłaś i nie jadłaś. Zapewniam, że smakuje genialnie.
Jak zrobić śmietankową kruszonkę do ciasta budyniowego?
Śmietankowa kruszonka w niczym nie przypomina klasycznej, orzechowej czy migdałowej. Przygotowuje się ją niemal jak bitą śmietanę. Najpierw należy ubić kremówkę na sztywną pianę, następnie dodać do niej cukier, żółtko i mąkę. W ten sposób powstanie gęsta masa, która po zmrożeniu w zamrażalniku stwardnieje, a starta na ciasto stworzy chrupiącą warstwę o śmietankowym smaku. Tę pyszną kruszonkę możesz przygotować również do innych ciast, nie tylko budyniowych. Będzie pasowała do ciasta jogurtowego, a także drożdżowego. Polecam!
Przepis na podwójnie budyniowe ciasto z kruszonką śmietankową
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g proszku budyniowego śmietankowego
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietanki 30%
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Składniki na budyń:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka cukru
- 400 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób śmietankową kruszonkę, ponieważ trzeba ją porządnie schłodzić przed wyłożeniem na ciasto. Śmietankę kremówkę przełóż do miski i ubij na sztywno (jak na bitą śmietanę). Dodaj do niej cukier i dalej ubijaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj żółtko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, aż składniki się połączą (powinno powstać gęste ciasto). Przełóż je do woreczka foliowego, szczelnie zawiąż i włóż do zamrażarki na czas przygotowania ciasta.
- Następnie ugotuj budyń. W rondelku zagotuj połowę mleka z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej całość do rondelka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Zostaw do ostygnięcia (przykryj z wierzchu folią, aby nie powstał kożuch).
- Do miski przełóż masło i utrzyj je z połową szklanki cukru na jasną i puszystą masę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy maślanej i wymieszaj całość ze sobą. Następnie wlej śmietankę, cały czas miksując. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki do połączenia (ciasto będzie bardzo gęste). Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do niej po łyżce pozostały cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Ubitą pianę połącz z pozostałym ciastem. Wymieszaj całość razem delikatnie łopatką.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej połowę ciasta, wyłóż na nie łyżeczką budyń (po bokach), przykryj go pozostałym ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po tym czasie zetrzyj na ciasto kruszonkę śmietankową. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż się zrumieni.
- Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.
Adobe Stock, KCULP
















