Buraczki do słoików na zimę to stały fragment corocznej gry z przetworami każdej polskiej gospodyni domowej. Większość przygotowuje je z klasycznego przepisu, na słodko-kwaśno, koniecznie w tartej postaci. Ale czy to jednak konieczne? Nic z tych rzeczy! Równie smacznie (a może i nawet lepiej) wypadną w formie plasterków ściśle upchanych w słoiczku.
Jakie buraki wybrać do tego przepisu?
W przeciwieństwie do większości przepisów na tak zwaną ćwikłę i tarte buraczki obiadowe, tutaj najlepiej swoje zadanie wypełnią małe okazy. Duże buraki zostaw do tarcia – mniejsze sztuki pokrojone na plasterki będą potem prezentowały się w słoikach i na talerzu o wiele lepiej.
By osiągnąć jeszcze ciekawszy smak, warto rozważyć zamianę buraków gotowanych na buraki pieczone. W tym celu należy zapiec je do miękkości w piekarniku podobnie jak robi się to w przypadku gotowania – chodzi o pieczenie bez obierania i odłożenie tego procesu na potem.
Przepis na marynowane buraczki do słoików w plastrach
Składniki:
- 1 kg surowych buraków
- 2 szklanki wody
- pół szklanki octu 10 %
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- gorczyca biała
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty kolorowy
Przygotowanie:
- Umyj buraki i włóż od razu do dużego garnka z wodą. Nie obieraj warzyw do gotowania.
- Ugotuj do miękkości, odstaw w garnku do wystygnięcia i dopiero potem obierz warzywa, nie zapominając o użyciu rękawic ochronnych (buraki mocno farbują ręce).
- Gotowe buraczki pokrój w dość cienkie plasterki i odstaw.
- Przygotuj wyparzone słoiki i zakrętki. Na dno każdego słoiczka wsyp pół łyżeczki nasion gorczycy. Układaj buraczki.
- Przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj 2 szklanki wody, pół szklanki octu, 1/3 szklanki cukru i 2 łyżeczki soli. W razie potrzeby zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Gdy składniki zalewy rozpuszczą się, zalej nią przygotowane słoiczki z burakami. Na górę wrzuć po kilka ziarenek pieprzu i liść laurowy.
- Pasteryzuj słoiczki z burakami przez ok. 10 min. Dobrze zakręcone słoiczki odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Getty Images, Liudmila Chernetska
Jak podawać buraczki w plasterkach ze słoików?
Tak przygotowane buraczki można wykorzystać tradycyjnie, czyli tak samo jak te tarte – świetnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania zimą, zarówno na zimno, jak i na ciepło. To jednak nie wszystko.
Takie buraczki warto także śmiało dodawać do rozmaitych sałatek i surówek. Zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych, czyli np. z rukolą, orzechami i fetą. Ponadto taka konserwowa przekąska idealnie nada się na imprezowy stół, w towarzystwie rozmaitych warzywnych past i hummusów.

















