Prosty, domowy chleb Niemcy pieką z bardzo prostych składników. Nie ma tu drożdży, więc nie trzeba czekać godzinami, aż ciasto wyrośnie. Mimo to wychodzi aromatyczny i apetyczny, ma cudownie chrupiąca skórkę i wilgotne, miękkie, puszyste wnętrze. Koniecznie wypróbuj wersję z ziołami lub nasionami. W obu przypadkach uzyskasz pieczywo, której nie powstydziłaby się żadna renomowana piekarnia. 

Co ci będzie potrzebne do zrobienia 5-minutowego chleba?

Nie potrzebujesz nic specjalnego. Niezbędna jest miska, która pomieści z zapasem wszystkie składniki, trzepaczka, szpatułka lub drewniana łyżka, blacha i papier do pieczenia oraz druciany rusz do wystudzenia pieczywa. 

Musisz sobie zarezerwować 5 minut na przygotowanie ciasta chlebowego, a potem pozostanie ci tylko upilnowanie, aby się za mocno nie przypiekło w piekarniku. Pieczenie nie trwa długo, bo jedynie 15-20 minut.

Przepis na 5-minutowy chleb

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, uniwersalnej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: nasiona lub zioła

Sposób przygotowania:

  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 220 stopni. 
  • W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Użyj trzepaczki, aby dokładnie wymieszać składniki, żeby sól i proszek do pieczenia równomiernie rozprowadziły się w mące.
  • Dodaj do suchej mieszaniny ciepłą wodę i oliwę. Mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką, aż utworzy się lepkie ciasto. Nie panikuj – ciasto ma być lepkie!
  • Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię (blat lub stolnicę). Oprósz dłonie mąką i szybko ugniataj ciasto przez około minutę. Na koniec ukształtuj je w okrągły bochenek (lub podziel je na mniejsze bułeczki). 
  • Umieść uformowane ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, posyp wierzch ciasta nasionami lub ziołami, aby poprawić smak i wygląd pieczywa.
  • Włóż blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz chleb przez 15-20 minut. Chleb jest gotowy, gdy skórka jest złocistobrązowa, a po stuknięciu w spód wydaje głuchy dźwięk.
  • Ostrożnie wyjmij chleb z piekarnika. Pozwól mu ostygnąć na drucianym ruszcie przez kilka minut przed krojeniem. Chłodzenie pozwala na ucieczkę pary, co zapobiega nasiąkaniu i rozmiękaniu chleba.
  • Pokrój chleb i podawaj ciepły z ulubionymi dipami lub pastami.

AdobeStock, Marija

5-minutowy chleb – praktyczne rady

Woda użyta do przygotowania ciasta powinna być ciepła, idealnie w temp. 40-45 stopni. 

W przypadku tego szybkiego przepisu wystarczy ugniatać ciasto przez zaledwie jedną minutę. Nadmierne ugniatanie może sprawić, że chleb będzie zbyt twardy. Pozagniataj ciasto szybko, aby aktywować gluten, od którego zależy idealna struktura pieczywa.

Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłej wody - dodawaj po jednej łyżce stołowej na raz, aby nie rozrzedzić ciasta zbyt mocno. Jeśli wlejesz trochę za dużo wody, a ciasto będzie nieznośnie lepie, dodaj trochę więcej mąki (dodawaj po jednej łyżce stołowej podczas ugniatania). 

Po ugniataniu ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne. Jeśli bardzo łatwo się rwie, być może trzeba je ugniatać jeszcze przez chwilę.

Do samego ciasta możesz dodać nasiona (sezam, mak, słonecznik) lub posypać nasionami wierzch chleba przed jego upieczeniem. Możesz też chlebek najpierw delikatnie naciąć z wierchu i potem obsypać nasionami. Będzie wtedy wyglądał bardzo apetycznie. Świeże zioła (rozmaryn, tymianek, oregano) można drobno posiekać i wymieszać z ciastem na etapie dodawania mokrych składników, co nada chlebowi aromatyczny smak.

Zamiast mąki uniwersalnej można użyć mąki pełnoziarnistej, pamiętając, że może ona wymagać dodania nieco więcej ciepłej wody, ponieważ absorbuje więcej płynu. Można również spróbować mąki orkiszowej, która jest lekko słodka i łatwiejsza do strawienia niż pełnoziarnista.

Przed przechowywaniem chleb musi całkowicie ostygnąć na ruszcie drucianym. Owiń chleb w folię spożywczą lub aluminiową, zapobiec wysychaniu. W temperaturze pokojowej chleb można przechowywać do trzech dni. Jeśli chcesz przechowywać chleb dłużej (do trzech miesięcy), pokrój go w kromki, szczelnie owiń w folię i umieść w torbie do zamrażania.

Z czym podawać niemiecki chleb 5-minutowy?

To pieczywo świetnie smakuje z różnymi dipami i pastami, takimi jak hummus, pasta z oliwek lub masło z czosnkiem.

Jest świetny jako dodatek do zup (np. zupa pomidorowa z bazylią), gulaszu, gdyż świetnie chłonie sos, bigosu, świeżej sałatki lub grillowanych mięs. Można go oczywiście również użyć jako bazę do kanapek śniadaniowych, dodając np. jajka, ser i warzywa.