Mam wrażenie, że cukinia to składnik, którego od zawsze brakowało moim wytrawnym wypiekom. Raz zaryzykowałam, starałam ją, dodałam do masy na chleb i przekonałam się, jak przyjemnie wilgotne wnętrze wychodzi dzięki niej. Przy tym jest dość neutralna w smaku, więc wbrew pozorom kromeczki można wykorzystać do wielu różnych kanapek. Bochenek przetykany wiórkami cukinii niczym artystyczny kolaż przekona do siebie nawet sceptycznych zjadaczy chleba.

Jak przygotować cukinię na chlebek?

Chlebek z cukinii jest bardzo prostym wypiekiem, do którego nawet nie potrzeba drożdży. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie zielonego warzywa. Pamiętaj o kilku ważnych zasadach:

  • Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. To ważne, żeby nie była mocno rozdrobniona, więc raczej nie sięgaj po malakser, ani żadną maszynkę do mielenia. Inaczej zamieni się w papkę. 
  • Kiedy już zetrzesz cukinię, umieść ją na sitku i oprósz szczyptą soli. Po kilku minutach puści nadmiar wody.
  • Dobrze odsącz starte warzywo, możesz je nawet odcisnąć przez gazę lub tetrową ściereczkę. Potraktuj je podobnie jak kartofle na placki ziemniaczane.

Warto dodać, że najlepiej sprawdzi się młoda cukinia, która nie ma przerośniętych gniazd nasiennych, dużych, gorzkawych pestek i nadmiaru wody. Ścieraj ją razem ze skórką, która jest jędrna i ma intensywniejszy kolor niż sam miąższ, więc będzie ładnie wyglądać w chlebku. 

Wytrawny chlebek cukiniowy – przepis

Składniki:

  • 350 obranej cukinii
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 40 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce. Posól ją i odczekaj kilka minut, aż puści wodę, a potem odciśnij.
  2. W międzyczasie roztop masło w rondelku i odstaw do przestudzenia. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Wymieszaj sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce zmiksuj jajka z mlekiem, masłem, olejem i sokiem z cytryny.
  4. Połącz zawartość obu misek. Zacznij zagniatać. Dodaj czosnek i cukinię. Wyrób na jednolite ciasto.
  5. Przełóż masę na chlebek do keksówki zabezpieczonej pergaminem lub natłuszczonej i oprószonej mąką. 
  6. Piecz bochenek cukiniowy przez około 45 minut w 180°C. Wyjmij go dość szybko i studź na kratce, żeby się nie zaparzył.

Do czego wykorzystać wilgotny chlebek z cukinii?

Możliwości jest mnóstwo. Chlebek z cukinii przede wszystkim sprawdzi się jako standardowa podstawa kanapki. Możesz położyć na nim między innymi twarożek ze szczypiorkiem, ulubioną wędlinę lub pasztet (mięsny lub wegetariański, na przykład z fasoli lub soczewicy). Ciekawym pomysłem będzie połączenie go z serem camembert i konfiturą z czerwonej cebuli, a także z wędzonym łososiem. Kromki z dodatkiem zielonego warzywa możesz również zapiekać, na przykład z pomidorem imozzarellą.

Poza tym chlebek cukiniowy to świetny dodatek do sałatki, zupy lub przekąsek w postaci hummusu, pasty rybnej lub jajecznej. Możesz pokroić go w paseczki, wtedy będzie idealny do zamaczania w dipach, zupach kremach, a także w shakshuce lub zwykłym jajku na miękko.