Sałatka z przepisu poniżej jest na tyle sycąca, że bez dodatków nadaje się również na lekką kolację. Tym bardziej, jeśli dogotujesz i wmieszasz do niej posiekane jajka na twardo. Pasować będzie nie tylko do ryby, ale też do smażonego lub pieczonego kurczaka, indyka czy do polędwiczek wieprzowych, np. w sosie koperkowym. Przygotowując ją, nie musisz już osobno gotować ziemniaków ani żadnego ryżu. Ziemniaki są jednym z jej składników. W zamkniętym pojemniku sałatka przetrwa w lodówce 2 dni. 

Potrzebujesz jeszcze więcej pomysłów na dodatki do ryb i mięs - na codzienny i odświętny obiad? Koniecznie dołącz na kanał messenger MojeGotowanie.pl, na którym nie ma kulinarnej nudy. Serca subskrybentów skradła ostatnio również tłuczona surówka z czerwonej kapusty z żurawiną - w sam raz na zimowe obiady czy Wigilię. Codziennie zupełnie za darmo częstujemy tam 2 prostymi, a niezwykłymi przepisami lub trikami znanych kucharzy. 

Jak zrobić pyszną sałatkę do karpia?

To sałatka o typowo polskich smakach. Łagodność ziemniaków równoważy tutaj pikantna rzodkiewka i cebula dymka oraz dodatek musztardy do prostego sosu. Jeśli chcesz, by był jeszcze bardziej wyrazisty, dodaj nieco soku z cytryny do sosu.

Kup do niej ziemniaki typu A (sałatkowe). Takie mają najmniej skrobi - zachowają kształt i nie rozpadną się nawet po wymieszaniu z resztą składników. Rzodkiewkę w przepisie możesz zamienić na białą lub czarną rzepę (okrągłą) czy też podłużną japońską rzodkiew (daikon). Smakują dość podobnie. Zamiast kroić je jak rzodkiewkę w plastry i ćwiartki, zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Zdecydowanie przyjemniej będzie się je jadło.

Nie pomijaj zielonej cebulki dymki. Doskonale pasuje do reszty składników - dopełnia je, nie dominując nad resztą. Jeśli nie masz dymki, zastąp ją czerwoną lub ewentualnie białą cebulą (nie żółtą, jest za ostra i gryząca). Sos wlej do sałatki na samym końcu, dopraw solą również też przed podaniem (by sałatka nie zrobiła się zbyt wodnista).

Przepis na polską sałatkę do smażonych ryb

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w plasterki i ćwiartki
  • 1 ogórek angielski, pokrojony w plasterki i ćwiartki
  • 400 g ziemniaków sałatkowych (typu A)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy stołowej 
  • 1 szalotka lub 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • sól i pieprz do smaku do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Pokrój w większą kostkę (możesz pozostawić w mundurkach lub obrać). Przełóż do miski i wystudź. Aby szybciej wystudzić ziemniaki, możesz wystawić je na balkon lub na zewnętrzny parapet. 
  2. W międzyczasie umyj dokładnie rzodkiewki i ogórek. Pokrój rzodkiewki w ćwiartki i plasterki. Ogórek przekrój wzdłuż na ćwiartki lub na pół i wydrąż łyżeczką gniazdo nasienne. Drobno pokrój. Dodaj rzodkiewkę i ogórek do miski z wystudzonymi ziemniakami. 
  3. Pokrój drobno szalotkę lub 2 cebulki dymki i szczypiorek. Cebulkę dorzuć do ziemniaków, szczypiorek odłóż na chwilę na bok.
  4. Wymieszaj w miseczce majonez, śmietanę i musztardę, dodaj do miski z warzywami. 
  5. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posyp szczypiorkiem i wymieszaj.